Matematik

Differentialligning

27. november 2005 af abc123 (Slettet)
Hej, jeg håber, der er nogle der kan hjælpe mig med noget af følgende opgave:

Et oliefelt er et grafisk område, hvor der udvindes olie. Mængden af olie, som er udvundet i et oliefelt, kan beskrives ved en funktion M, således at M(t) er den udvundne oliemængde til tidspunktet t, hvor t angives i år og M(t) i mio. ton. For et bestemt oliefelt antages det, at M tilfredsstiller differentialligningen:

dM/dt = 0,0005M*(160 - M),
og det oplyses desuden, at M(0)=8.

a)Bestem en forskrift for M. Resultat:
M(t) = 160/(1 + 19e^-0,08t), t > 0
=

b) Bestem tallene M'(0) og
M∞(uendelig)= lim M(t)
t-->∞
Resultat: M'(0)=0,608 og M∞= 160

c) Hvorledes kan de to tal M'(0) og M∞ fortolkes i en olieudvindingsmæssig sammenhæng?

d) Bestem det tidspunkt t0, hvor halvdelen af olien er udvundet.

Håber der er nogle der vil hjælpe mig med opg. c) og d)

Svar #1
27. november 2005 af abc123 (Slettet)

∞ = uendelig

Brugbart svar (0)

Svar #2
27. november 2005 af IBM (Slettet)

c) M'(0) er udvindingshastigheden til tiden 0.
Grænseværdien for M(t) gående mod uendeligt betegner, hvor man mio. tons olie man kan udvinde i oliefeltet.

d) Bestem M(t0) = 0,5*160

Svar #3
27. november 2005 af abc123 (Slettet)

Ok, tak for hjælpen! :-)

Svar #4
27. november 2005 af abc123 (Slettet)

Jeg kan ikke helt løse opg d) alligevel, kan du ikke prøve at uddybe det du har skrevet?

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. november 2005 af IBM (Slettet)

160 mio. tons olie er alt hvad der kan udvindes i oliefeltet. Halvdelen af denne mængde er:

0,5*160 = 80

Du skal bestemme det tidpunkt t0, hvor der er udvundet 80 mio. tons olie. Da M(t) er den udvundne oliemængde til tidspunktet t, kan du finde det tidspunkt t0, hvor der er udvundet 80 mio. tons olie:

M(t0)=80

80 = 160/(1 + 19e^-0,08t0)

Løs ovenstående for t0.

Svar #6
27. november 2005 af abc123 (Slettet)

Tak for hjælpen endnu engang, nu tror jeg, jeg har den.. :-)

Skriv et svar til: Differentialligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.