Matematik

Forkorte brøker

23. marts 2014 af la12 (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej SP,

Kan i hjælpe mig med at forkorte brøkerne? Jeg har ikke helt sikker på hvad man gør i tællerne, men jeg ved, at jeg skal faktorisere i nævnerne. 

1) (-x2+ 4)/(2x2 + 2x - 12) 

2) (x - 1)/(2x2 + 4x - 6)


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2014 af SuneChr

Gør så det.
Derefter benyttes kvadratsætningen
(a + b)(a - b) = a2 - b2


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2014 af peter lind

Du skal faktorisere i både tæller og nævner. Du faktoriserer ved at finde rødderne. polynomiet Polynomiet kan så skrives som a(x-r1)(x-r2) hvor r1 og r2 er rødderne

En alternativ metode: faktoriser kun i tællerne. Prøv derefter at divider nævneren med de fremkomne faktorer. Det sidste er særlig nemt i opgave 2


Svar #3
23. marts 2014 af la12 (Slettet)

 

Vil det sige, at der skal stå 

(a + b)(a - b) = (x + 2)(x - 2) i opgave 1?


Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2014 af mathon

1) (-x2+ 4)/(2x2 + 2x - 12)

                             for                            x\neq -3 \; \; \; \; \wedge \; \; \; \; x\neq 2
                             haves:

                        \frac{-\left ( x^2-2^2 \right )}{2\left ( x^2+x-6 \right )}=\frac{-\left ( x^2-2^2 \right )}{2\left (\left ( x+3 \right )\left ( x-2 \right ) \right )}=\frac{-(x+2)(x-2)}{2\left (\left ( x+3 \right )\left ( x-2 \right ) \right )}=-\frac{x+2}{2(x+3)}

                                                                                                               


Svar #5
23. marts 2014 af la12 (Slettet)

Jeg er ikke helt sikker på at jeg forstår det. Kan du uddybe det lidt mere?  


Svar #6
23. marts 2014 af la12 (Slettet)

Tak for det. Det hjalp rigtig meget :) 


Svar #7
23. marts 2014 af la12 (Slettet)

Hvad gør jeg i opgave 2?

Jeg har faktorisret i nævneren: 2(x - 1)(x + (7/2))

Hvad gør jeg i tælleren?


Brugbart svar (0)

Svar #8
23. marts 2014 af mathon

2) (x - 1)/(2x2 + 4x - 6)

                              for                x\neq -3 \; \; \; \; \wedge \; \; \; \; x\neq 1
                             haves:

                                                 \frac{(x-1)}{2(x-1)(x+3)} =\frac{1}{2(x+3)}


Svar #9
23. marts 2014 af la12 (Slettet)

Tak for hjælpen :) 


Skriv et svar til: Forkorte brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.