Fysik

Decibel-skalaen

23. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet) - Niveau: C-niveau

I to musiklokaler spilles der musik for eleverne. I det ene lokale modtager elevernes ører 2*10^-7 W/m2 og i det andet 0.15 W/m2 

Hvad er lyd niveauerne målt i dB i de to lokaler? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
23. marts 2014 af mathon

Menneskets lydsansning er ikke proportional med intensiteten. Vores perception af lyd er med god tilnærmelse  logaritmisk med intensiteten.
Man benytter derfor en logaritmisk skala til at beskrive lydens intensitetsniveau β , som måles i decebel (dB) og defineres som:

                           \small \beta = (10\; dB)\cdot log\left ( \frac{I}{10^{-12\; \frac{W}{m^2}}} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2014 af mathon

Lydniveauerne målt i dB i de to lokaler:

                                     \small \beta_1 = (10\; dB)\cdot log\left ( \frac{2,7\cdot 10^{-7}\frac{W}{m^2}}{10^{-12\; \frac{W}{m^2}}} \right ) = 54,3\; dB

                                    \small \beta_2 = (10\; dB)\cdot log\left ( \frac{0,15\frac{W}{m^2}}{10^{-12\; \frac{W}{m^2}}} \right ) = 111,8\; dB


Svar #3
23. marts 2014 af MortenJenssen (Slettet)

Jeg takker mange gange! 


Skriv et svar til: Decibel-skalaen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.