Fysik

Vinkelbestemmelse af mesonhenfald

24. marts 2014 af Brusebad (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej studieportalen. Jeg er i gang med en fysikaflevering om den specielle relativitetsteori og partikelfysik. Jeg er i den forbindelse stødt på en beregning jeg simpelhen ikke ved hvordan jeg skal foretage. Derfor håbede jeg i kunne hjælpe. Jeg har vedhæftet opgaven. Det er sidste del af opgave b). Og resultaterne på de andre beregninger har jeg fået til følgende:

a:  2,4*10-8 m.
b: Mesonens bevægelsesmængde / impuls har jeg fået til 551 MeV/og totalenergien til 567 MeV

Den del af opgaven jeg mangler er så: Bestem vinklen u. Jeg vil gætte på man skal bruge E=h*f og λ=c/f til noget, da gammafotonerne jo er bølger, men jeg kan ikke lige gennemskue hvordan jeg går derfra og så til at bestemme vinklen u.

Vedhæftet fil: mesonhenfald.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. marts 2014 af peter lind

Lav et koordinatsystem med stedet hvor mesonen henfalder som begyndelsespunkt, og x aksen i mesonens retning.

Find mesonens koordinater i dette koordinatsystem. Brug dernæst dette til at opstillle en ligning for impulsbevarelse. Opret en ligning der beskriver energbevarelse. Løs dernæst de fremkomne ligninger


Svar #2
24. marts 2014 af Brusebad (Slettet)

Tak for dit svar. Når du skriver "Find mesonens koordinater i dette koordinatsystem" er det så begyndelsespunktet for mesonen dvs. (-2,4*10-8 m; 0)?


Svar #3
25. marts 2014 af Brusebad (Slettet)

Jeg forstår ikke rigtig hvordan jeg kan bruge mesonens koordinater til at opstille en impuls- og energibevarelses ligning der skal give mig vinklen u. Det eneste jeg ved om gammafotonerne er pmesson = 2pgamma og Emesson = 2Egamma


Brugbart svar (0)

Svar #4
25. marts 2014 af peter lind

x retningen   pmeson = pγ1*cos(u) +pγ2*cos(u)

y retning      0  =  pγ1*sin(u) -pγ2*sin(u)


Svar #5
27. marts 2014 af Brusebad (Slettet)

Super, tak for svaret :). Glemte helt at impulsen kan betragtes som en vektor.


Skriv et svar til: Vinkelbestemmelse af mesonhenfald

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.