Fysik
Fysik-opgave - fjeder
27. november 2005 af
Anna18 (Slettet)
Hej
Jeg har fået stillet en opgave hvoraf jeg har regnet noget af den, og er i tvivl om noget - nogen der vil rette og hjælpe?
Hydraulisk dæmpning
En fjeder har fjederkonstanten 3,5 kN/m. I fjederen er ophængt et lod. Til loddet er fastgjort et stempel, der befinder sig i en væskefyldt cylinder som vist på figur 1.
Fjederen påvirkes af en kraft, hvorved den forlængdes 2,0 cm.
a) Hvor stor er denne kraft?
F=k*x=3500 N/m * 0,020 m = 70 N
Til tiden t=0s slippes loddet, og derved startes en lodret svingning. Grafen viser udsvinget x fra ligevægtsstillingen som funktion af tiden t.
Svingningen er dæmpet pga. gnidning ml. væske og stempel. Man kan regne med, at svingningstiden for den dæmpede svingning er den samme som svingningstiden for den tilsvarende udæmpede svingning.
b) Bestem den samlede masse af lod og stempel.
m=(k*T^2)/(4*pi^2)=(3500N/m*(0.125 s)^2)/(4*pi^2)=1,39 kg
Under svingningen afsættes der energi i væsken.
c) Hvor meget energi afsættes der i væsken i tidsrummet fra t=0s til t=0,25 s?
Kan jeg regne den som E_pot=m*g*h (hvor h er den lodrette afstand ml. positionen til 0s og positionen til 0,25 s?
Mvh. Anna
b)
Jeg har fået stillet en opgave hvoraf jeg har regnet noget af den, og er i tvivl om noget - nogen der vil rette og hjælpe?
Hydraulisk dæmpning
En fjeder har fjederkonstanten 3,5 kN/m. I fjederen er ophængt et lod. Til loddet er fastgjort et stempel, der befinder sig i en væskefyldt cylinder som vist på figur 1.
Fjederen påvirkes af en kraft, hvorved den forlængdes 2,0 cm.
a) Hvor stor er denne kraft?
F=k*x=3500 N/m * 0,020 m = 70 N
Til tiden t=0s slippes loddet, og derved startes en lodret svingning. Grafen viser udsvinget x fra ligevægtsstillingen som funktion af tiden t.
Svingningen er dæmpet pga. gnidning ml. væske og stempel. Man kan regne med, at svingningstiden for den dæmpede svingning er den samme som svingningstiden for den tilsvarende udæmpede svingning.
b) Bestem den samlede masse af lod og stempel.
m=(k*T^2)/(4*pi^2)=(3500N/m*(0.125 s)^2)/(4*pi^2)=1,39 kg
Under svingningen afsættes der energi i væsken.
c) Hvor meget energi afsættes der i væsken i tidsrummet fra t=0s til t=0,25 s?
Kan jeg regne den som E_pot=m*g*h (hvor h er den lodrette afstand ml. positionen til 0s og positionen til 0,25 s?
Mvh. Anna
b)
Svar #2
29. november 2005 af fixer (Slettet)
a) ok.
b) ok.
c) Det er forskellene mellem den elastiske potentielle energi ½kx^2 til de to tidspunkter du skal betragte.
b) ok.
c) Det er forskellene mellem den elastiske potentielle energi ½kx^2 til de to tidspunkter du skal betragte.
Skriv et svar til: Fysik-opgave - fjeder
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
