Fysik
kugle i væske
03. december 2005 af
Stinnie (Slettet)
Hejsa
Jeg har et problem med denne opgave:
I et glas med glycerol lader man en jernkugle der vejer 4,2g Denne kugle bliver påvirket af tyngdekraften, opdriften og gnidningsmodstand (gnidningsmodstanden som vokser med kuglens fart). Kuglen opnår hurtig en konstant fart ned igennem væsken.
-Beregn kuglens rumfang
-Beregn størrelsen af opdriften på kuglen, når den er nede i glycerolen.
-Tegn en figur,der viser de kræfterm der virker på kuglen, når den bevæger sig med konstant fart gennem væsken.
hvad er da størrelsen af gnidningskraften
på kuglen?
Jeg er fuldstændig blank
nogen der kan hjælpe?
Jeg har et problem med denne opgave:
I et glas med glycerol lader man en jernkugle der vejer 4,2g Denne kugle bliver påvirket af tyngdekraften, opdriften og gnidningsmodstand (gnidningsmodstanden som vokser med kuglens fart). Kuglen opnår hurtig en konstant fart ned igennem væsken.
-Beregn kuglens rumfang
-Beregn størrelsen af opdriften på kuglen, når den er nede i glycerolen.
-Tegn en figur,der viser de kræfterm der virker på kuglen, når den bevæger sig med konstant fart gennem væsken.
hvad er da størrelsen af gnidningskraften
på kuglen?
Jeg er fuldstændig blank
nogen der kan hjælpe?
Svar #2
05. december 2005 af fixer (Slettet)
Kuglens rumfang V bestemmes udfra oplysningen om dens masse m og at den består af jern. Kaldes jerns densitet rho_Fe, haves
m = rho_Fe*V
Opdriften på kuglen bestemmes af Archimedes lov som tyngden af det volumen Glycerol, den fortrænger.
Når kuglens fart er konstant er dens acceleration nul. Newtons anden lov giver derfor _vektorligningen_
F_t + F_op + F_gnid = 0 (*)
Kraftdiagrammet kan du vist godt klare. I hvilke retninger peger tyngdekraften, opdriften og gnidningskraften ?
Gnidningskraften ved konstant fart findes ved at løse (*) med hensyn til F_gnid. F_t og F_op kender du. Husk at (*) er en vektorligning. Du skal selv projicere den på lodret for at få en skalær ligning.
m = rho_Fe*V
Opdriften på kuglen bestemmes af Archimedes lov som tyngden af det volumen Glycerol, den fortrænger.
Når kuglens fart er konstant er dens acceleration nul. Newtons anden lov giver derfor _vektorligningen_
F_t + F_op + F_gnid = 0 (*)
Kraftdiagrammet kan du vist godt klare. I hvilke retninger peger tyngdekraften, opdriften og gnidningskraften ?
Gnidningskraften ved konstant fart findes ved at løse (*) med hensyn til F_gnid. F_t og F_op kender du. Husk at (*) er en vektorligning. Du skal selv projicere den på lodret for at få en skalær ligning.
Svar #3
05. december 2005 af Stinnie (Slettet)
mange tak for hjælpen - jeg havde dog fundet ud af det, da det skulle afleveres i dag - men tak for din tid :) og nu har jeg fået bedre forståelse for det.
Skriv et svar til: kugle i væske
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
