Fysik

Radioaktivitet

06. december 2005 af Lektie boy (Slettet)
En prøve af et radioaktivt stof har aktiviteten 82 kBq. 2 døgn efter er aktiviteten aftaget til 35 kBq.
- beregn stoffets halveringstid?
- hvor mange radioaktive kerner indeholdt prøven ved første måling?`

Nogle der kan hjælpe? Er stået helt af..

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. december 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Du kender formlen
A=Ao*e^(-lambda*t), ikk?

Første spørgsmål:
Du har A, Ao og t, så er det bare at isolere lambda.
Lambda kan så bruges i formlen:
t½ = ln2/lambda
Så har du halveringstiden t½.

Svar #2
06. december 2005 af Lektie boy (Slettet)

Hm.. Den formlem kender jeg ikke. Jeg kender den samme formel, bare med henfaldskonstanten k fremfor lamdba. Men ved ikke om det er det samme?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. december 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Det går jeg stærkt ud fra at det er, eller dvs. jo, det er det samme. Men det er jo egentlig også ligemeget, for den skal jo kun bruges til videreregning.

Svar #4
07. december 2005 af Lektie boy (Slettet)

Hm.. Jeg er lidt forvirret. Hvordan ville det første af opgaven så laves?

k = - ( ln(35/82) / Ln(2*e) ) = 0,503

Er meget i tvivl..

Svar #5
07. december 2005 af Lektie boy (Slettet)

Ingen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #6
07. december 2005 af zjoz (Slettet)

Jeg er for træt til at kigge på den nu!
Jeg kigger på den ved middagstid.

Jeg håber, det er i orden.

Svar #7
07. december 2005 af Lektie boy (Slettet)

Jamen det er i orden. Det haster ikke lige umiddelbart her til nat. Det er fint med et svar i morgen, det ville jeg påskønne..

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. december 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

#4:
Husk regnereglerne i matematik.

ln(e) = 1
Når du har 35/82 = e^(-k*2)
Tager du ln på begge sider af lighedstegnet, hvorved du får:
ln(35/82) = -k*2
Derfra kan du vist godt isolere k selv.

k sættes så ind i

t½ = ln2/k
Så har du t½.

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. december 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Og husk enhederne på dine svar, så du ved, hvilken enhed din halveringstid har til slut.

Skriv et svar til: Radioaktivitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.