Matematik
Komplekse tal
09. december 2005 af
atilla (Slettet)
Jeg har helt glemt hvordan man regner om fra kartesisk til polar-form. For eksempel pi/4 er ens med koordinaterne sqrt2/2,(sqwrt2/2)i.
En der ka gi mig en kort forklaring?
En der ka gi mig en kort forklaring?
Svar #1
09. december 2005 af Epsilon (Slettet)
Ethvert komplekst tal z = x + iy kan skrives på såkaldt polar form,
z = r*cos(v) + i*r*sin(v) = r(cos(v) + i*sin(v)) (*),
med r >= 0 og v et reelt tal. I en sådan fremstilling er
r = sqrt(x^2 + y^2),
og r er altså entydigt bestemt, givet z. Hvis z != 0 og v' er en værdi for v, som passer i (*), så er
v = v' + 2k*pi, k E Z.
Dette følger umiddelbart af gymnasiets viden om vektorer i planen og om sinus og cosinus.
Hver af værdierne af v, som er brugbare i (*), kaldes for et argument til z; skrives 'arg(z) = v'. Ønsker man en entydig repræsentation af z på polar form, er det normale at definere hovedargumentet til z (for z != 0); skrevet 'Arg(z)', som det v, der endvidere opfylder, at
-pi < v =< pi.
Med r og v givet, er z altså entydigt fastlagt via (*). Bemærk specielt, at
z = 0 <=> r = 0.
//Epsilon
z = r*cos(v) + i*r*sin(v) = r(cos(v) + i*sin(v)) (*),
med r >= 0 og v et reelt tal. I en sådan fremstilling er
r = sqrt(x^2 + y^2),
og r er altså entydigt bestemt, givet z. Hvis z != 0 og v' er en værdi for v, som passer i (*), så er
v = v' + 2k*pi, k E Z.
Dette følger umiddelbart af gymnasiets viden om vektorer i planen og om sinus og cosinus.
Hver af værdierne af v, som er brugbare i (*), kaldes for et argument til z; skrives 'arg(z) = v'. Ønsker man en entydig repræsentation af z på polar form, er det normale at definere hovedargumentet til z (for z != 0); skrevet 'Arg(z)', som det v, der endvidere opfylder, at
-pi < v =< pi.
Med r og v givet, er z altså entydigt fastlagt via (*). Bemærk specielt, at
z = 0 <=> r = 0.
//Epsilon
Svar #2
10. december 2005 af sigmund (Slettet)
Den kompakte form af (*) i #1 er z = r*exp(i*v) (hvor r og v opfylder de samme betingelser som er nævnt i #1).
Desuden er det ikke korrekt når der i #0 bliver sagt at 'pi/4 er lig koordinaterne sqrt(2)/2,(sqrt(2)/2)i'. Det er (hoved)ARGUMENTET (v' i #1) til z = sqrt(2)/2+i*(sqrt(2)/2) der er pi/4. Da MODULUS (r i #1) til z = sqrt(2)/2+i*(sqrt(2)/2) er 1, kan z = sqrt(2)/2+i*(sqrt(2)/2) skrives på polær form som z = exp{(pi/4)*i}.
For at knytte komplekse tal sammen med vektorer, så kan vi sige at modulus til z = sqrt(2)/2+i*(sqrt(2)/2) svarer til længden af vektoren fra origo (0,0) til punktet {sqrt(2)/2,sqrt(2)/2}, og som danner vinkelen v' = pi/4 med x-aksen.
Som et kuriosum kan det til sidst nævnes at den amerikanske lærebog i kompleks funktionsteori, som jeg har benyttet, skriver tallet på polær form som z = r*cis(v), hvor de bruger cis(v) som forkortelse for cos(v)+i*sin(v). Dog bliver dette kun brugt i ét af de indledende afsnit, mens z=r*exp(i*v) bliver brugt i resten af bogen.
Desuden er det ikke korrekt når der i #0 bliver sagt at 'pi/4 er lig koordinaterne sqrt(2)/2,(sqrt(2)/2)i'. Det er (hoved)ARGUMENTET (v' i #1) til z = sqrt(2)/2+i*(sqrt(2)/2) der er pi/4. Da MODULUS (r i #1) til z = sqrt(2)/2+i*(sqrt(2)/2) er 1, kan z = sqrt(2)/2+i*(sqrt(2)/2) skrives på polær form som z = exp{(pi/4)*i}.
For at knytte komplekse tal sammen med vektorer, så kan vi sige at modulus til z = sqrt(2)/2+i*(sqrt(2)/2) svarer til længden af vektoren fra origo (0,0) til punktet {sqrt(2)/2,sqrt(2)/2}, og som danner vinkelen v' = pi/4 med x-aksen.
Som et kuriosum kan det til sidst nævnes at den amerikanske lærebog i kompleks funktionsteori, som jeg har benyttet, skriver tallet på polær form som z = r*cis(v), hvor de bruger cis(v) som forkortelse for cos(v)+i*sin(v). Dog bliver dette kun brugt i ét af de indledende afsnit, mens z=r*exp(i*v) bliver brugt i resten af bogen.
Svar #3
10. december 2005 af Epsilon (Slettet)
#2:
Forfatterne til lærebogen tror måske, at man skal tage hensyn til "cis-trans isomeri" ved fremstillingen af et komplekst tal på polar form. :P
//Epsilon
Forfatterne til lærebogen tror måske, at man skal tage hensyn til "cis-trans isomeri" ved fremstillingen af et komplekst tal på polar form. :P
//Epsilon
Skriv et svar til: Komplekse tal
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
