Historie

Analyse

13. december 2005 af kaki (Slettet)
Når man skal analysere kilder, i historie hvad skal man lægge vægt på, jeg kommer hele tiden istedfor at forklarer hvad der står...

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. december 2005 af Garfield (Slettet)

Det er også fint nok, at forklare hvad der sker. Men så skal du også fortolke det... Du skal se på om det er en primær kilde eller sekundær? og under hvilke forhold skribenten til kilden har oplevet situationen... fx. en fuld sømand er ikke lige så troværdig som en ædru...

varm karma
Lasse

Brugbart svar (0)

Svar #2
13. december 2005 af chichu (Slettet)

Som supplement til #1: Det er vigtigt at vurdere kildernes troværdighed samt den historiske kontekst.
Fx kunne man hvis man læser en kilde om demokrati i Athen vurdere hvilken samfundsgruppe skribenten er fra, og hvordan det påvirker hans syn på styreform.
Umiddelbart kunne man indvende, at demokratiet i Athen ikke var særlig demokratisk (stemmeretten var MEGET indskrænket) - men den tolkning ville være ahistorisk. for et samfund i dets tid, var athen meget demokratisk kunne man med den historiske kontekst in mente indvende.

Et andet eksempel er, at mange kilder handler om krige/slag - her er det fx meget relevant at se lidt kritisk på hvem der har skrevet det, for mon ikke modstanderens udlægning ville være noget anderledes.

/Chichu

Skriv et svar til: Analyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.