Matematik

Vektorer

14. december 2005 af Hilano (Slettet)
I et koordinatsystem er givet vektoren a = (2,-3). Om en vektor b oplyses, at

a prik b = 4 og
a prik b hat = -19

Bestem koordinatsættet for b



Et hint ville være super :D bare med hvilke ting der skal beregnes....

for kan ikke rigtig se det selv.
Prøver noget med at opstille skalarproduktet som en ligning, meen...

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2005 af fitzenverhuuhr (Slettet)

vektor b =(Bb)

2B-3b=4
og
2(-b)-3B=-19

dermed er:

2(4/3 - 2/3B)-3B=-19
-13B/3=61/3

Derfra kan du vist selv

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2005 af saramusser (Slettet)

Hvis du udregner det du har i koordinater, har du to ligninger hvor b1 og b2 er ukendte, så kan du isolere den ene i den ene, og så indsætte i den anden.. :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2005 af sigmund (Slettet)

Den skulle kunne løses ved at opstille to ligninger med to ubekendte.

(1) a.b =a1*b1+a2*b2=4 => 2b1-3b2=4.

(2) a.b^=a1*(-b1)+a2*b2=-19 => -2b1-3b2=-19.

Ud fra disse ligninger kan du finde b1 og b2.

Svar #4
15. december 2005 af Hilano (Slettet)

tak for hjælpen alle tre!

Tror godt jeg kan klare den nu :)

Svar #5
17. december 2005 af Hilano (Slettet)

jeg er gået lidt død i den....

... når jeg har isoleret den ene og skal til at sætte den ind i den anden, så går der noget galt - mine lommeregner sige ligningen slet ikke kan hænge sammen, og det er jo nok fordi jeg stadig har to ubekendte!

For når jeg isolere b1 har jeg jo udover den også b2 som ubekendt.


HJÆLP!

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2005 af allan_sim

#5.
Prøv at vise konkret, hvordan du isolerer og indsætter - så kan vi måske en opdage en evt. fejl :-)

Svar #7
17. december 2005 af Hilano (Slettet)

a.b = a1*b1+a2*b2=4 <=>
b1 = (b*b2+4)/2

sætter jeg dette ind i den anden ligning:

a.b^=a1*(-b1)+a2*b2=-19

Får jeg at

a.b^= 2*(-b2)+(-3)*((3*b2

AHA! nu her mens jeg sidder og skriver dette finder jeg min fejl :D

super - jeg får b = 2

Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.