Matematik

SSO differentialligninger

17. december 2005 af Sa5 (Slettet)
Skriver SSO om linære differentialligninger. Mit problem er jeg ikk forstår bogens forklaring på hvordan jeg finder et udtryk for løsningen til et radioaktivt henfald...

BOGEN SKRIVER:
x er antal radioaktive kerner
x' er antal kerner der er hanfaldet

formlen der beskriver henfaldet:
x' = -µx (hvorkonstanten µ>0)

antallet af atomer til tiden t=0 er xo.

OG SÅ DET MÆRKELIGE:
løsningen har formen:
x = xo * e^(-µt)

Forstår ikke det sidste...differentialligningen er jo en homogen 1. ordens ligning...så løsningen burde da være af formen:
x = c * e ^(µt)

Ved godt det kan være svært at svare på når I ikke har bogen, men hvis nogen alligevel er frisk på at prøve kunne det være rart :)

Brugbart svar (0)

Svar #1
17. december 2005 af Riemann

I din bog står - som du også selv skriver det - at diff-ligningen,
x'=k*x
har den fuldstændige løsning,
x = c * e ^(kt).

Hvis vi nu betragter dit eksempel er c=x0 og k=-µ.

heraf fås følgende for x ved at indsætte dine værdier i løsningsformlen:
x = c * e ^(kt)=x0*e^(-µt)

Svar #2
17. december 2005 af Sa5 (Slettet)

#1
jamen hvis ligningen har formen:
x'=k*x
Er formen for den fuldstændige løsning da:
x = c * e ^(-kt)
ikke?
Og så burde jeg da få løsningsformlen:
x = xo*e^(µt)

Og andet problem:
Hvorfor sætter de lige den arbitære konstant c lig den egentlige løsning xo?

Tak fordi du gad kigge på det :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
17. december 2005 af Riemann

For det første:

x'=k*x
Har IKKE den fuldstændige løsning,
x = c * e ^(-kt)
, men derimod er
x = c * e ^(kt)
den fuldstændige løsningen til den angivede differentialligning.


Angående det andet problem:

Betragt situationen, hvor du kender antallet af kerner, x0, til tiden, t=0. Du har således et begyndelsesværdiproblem, hvor du ved, at løsningen går igennem punktet (t,x)=(0,x0).


Hvis du sætter t=0 i løsningen,
x = c*e^(-µt)
er leddet, e^(-µt), lig 1. Et reelt tal opløftet i 0'e er jo 1...

tilbage bliver så x=c. Og du ved jo, at x=x0 , for t=0, hvilket gør, at c=x0 i dette tilfælde.

Svar #4
17. december 2005 af Sa5 (Slettet)

Første problem:

Den fuldstændige løsning til
y' + f(x)y = 0
er
y = ce^(-F(x)).

Hvis f(x) er en konstant da:
f(x)=k
<=> F(x)=S[k]= kx
<=> -F(x)=S[k]=-kx

Heraf:
y = ce^(-kx)

Hvor går jeg galt henne?
tænker tænker tænker...

Svar #5
17. december 2005 af Sa5 (Slettet)

Angående 2. problem:

TAK! ;)

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. december 2005 af Riemann

Faktisk går der intet galt i #4

Din model for henfaldet siger, at

x' = -µx (hvor µ>0)

Dette kan omskrives til

x'+µx =0

eller skrevet på en mere formel måde,

y' + f(x)y = 0 (bemærk at f(x) er konstant)

I #4 løser du denne og får

y = ce^(-kx)

I din model svarer dette til
x = x0 * e ^(-µt)

hvilket netop var hvad du skulle vise

Så i #4 gjorde du det faktisk rigtigt :)


Svar #7
17. december 2005 af Sa5 (Slettet)

hov ja...damn.
1000 tak!!! :D

Skriv et svar til: SSO differentialligninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.