Fysik

Kernefysik

08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)
En radiumkilde ideholder 0.0012 g Ra-226 med halveringstiden 1620 år.

a) Hvad er henfaldskonstanten for Ra?

Jeg bruger formlen:

k=0.631/T½

For at finde T skal jeg omregne 1620 i sek da tiden her måles i sekunder. Dette gør jeg sådan:
1620*365*24*60*60 = 5.11*10^10 sek.
Nu kan jeg bruge formlen og finde k.

k= 0.631 / 5.11*10^10 sek * 0.5
k= 6.17 * 10 ^-12 sek.

Er dette rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Nu er det noget tid siden jeg har haft det der, men:
-Brug ln 2 i stedet for 0.631
-Enheden bliver s^-1 (du tager et tal uden enhed og dividerer med s)
-Og så kan jeg ikke helt se, hvorfor du ganger med 1/2 til sidst?

Svar #2
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Det er nok også ikke helt rigtigt det med at det skal ganges med 1/2.

Men det ikk ikk sådan at du lige kunne skrive hvor du ville sætte det s^-1 ind...? Det ville være meget nemmere..
Tak....

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Bare halveringskonstantens enhed

k=.... S^-1

Svar #4
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

k=S^-1
k=0.631/T½

For at finde T skal jeg omregne 1620 i sek da tiden her måles i sekunder. Dette gør jeg sådan:
1620*365*24*60*60 = 5.11*10^10 sek.
Nu kan jeg bruge formlen og finde k.

k= 0.631 / 5.11*10^10 sek = 1.24*10^-11 S^-1

Øhh.. sådan du vil have det...?

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Bortset fra at enheden s vist skrives med lille, men jeg kan godt se, jeg selv roder rundt i det.

Hmm, utroligt så hurtigt man kan glemme fysik. Lyder formlen ikke k=ln 2/T½ ? For i så fald er det vel det forkerte tal, du bruger i tælleren?

Svar #6
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Jeg vil helst ikke svare på det, da jeg ikke er helt sikker og er nybegynder på det her.

Men,

http://hjem.get2net.dk/helge_markussen/kernefysik/henfaldslov.htm

siger det vist... eller hvad...?

Svar #7
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Kan du ikke være venlig at skrive din udregnelsesmetode så? Så vi har alle faktaer samlet et sted så de ikke roder rundt. Tak. ;-)

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Ved bare min lommeregner siger ln 2=0,693 :-)
Siden giver mig da vist også ret i k=ln 2/T½

Svar #9
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Det er også rigtigt.

k=0.693/T½

For at finde T skal jeg omregne 1620 i sek da tiden her måles i sekunder. Dette gør jeg sådan:
1620*365*24*60*60 = 5.11*10^10 sek.
Nu kan jeg bruge formlen og finde k.

k= 0.693 / 5.11*10^10 sek = 1.356*10^-11 S^-1

k= 1.356*10^-11 s^-1

Hvad siger du til den?

Brugbart svar (0)

Svar #10
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Jeg ville stadigvæk skrive ln 2 i tælleren i stedet, men ellers er jeg tilfreds :-)

Svar #11
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Okay...
Håber vi lige kan tage b også...

b) Hvor mange Ra-atomer er der i kilden?

Jeg har tænkt på nukleoner... De forskellige kerner... Og formlen A=Z+N.
Men jeg kan stadig ikke komme frem til hvad det er der skal gøres... Kan du...?

Brugbart svar (0)

Svar #12
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Umiddelbart ville jeg regne stofmængden ud ved n=m/M og så gange den med Avogadros tal, men som sagt er det lang tid siden jeg har haft fysik ;-)

Svar #13
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Okay... Har lige kigget i mine notater.

Kan huske at læreren skrev noget af denen slags op på tavlen til opgaven. Kan det bruges? eller skal jeg tage din metode?

N=6.02 * 10^73*n

Genkender du noget af det...?

Brugbart svar (0)

Svar #14
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Hvis du mener N=6.02 * 10^23*n er det vist nogenlunde, hvad jeg foreslår :-)

Brugbart svar (0)

Svar #15
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Bortset fra at du selvfølgelig skal huske enheden mol^-1

Svar #16
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Okay... vent lige... håber du ik logger af...

Svar #17
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Jeg sys' ikk jeg kan se ligheden mellem den formlel i #13 og #12.

Avogadros tal = 1023

1) Hvorfor skal man så sige 10^23 ?

2)Hvor kommer 6.02 fra ?

3) nu har vi pludselig N og n. Snakkede vi ikke om n=m/M ?

Hvorfor er så både n og N indbladet ligepludselig ?

Brugbart svar (0)

Svar #18
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

Der er også forfærdelig mange n'er og m'er ;-)\r\n\r\nn er stofmængden\r\nN er antallet af kerner\r\n\r\nI nedenstående er "(A/N)" udtryk for Avogadros tal:\r\n\r\nFørst kan du finde stofmængden ved n=m/M. Så kan du finde antallet af kerner ved N=(A/N)*n\r\n\r\nSidstnævnte formel er, hvad du også skriver (bare med Avogadros tal sat ind)\r\n\r\nHer kan du finde værdien for Avogadros tal: [Link slettet, red.]


Svar #19
08. januar 2006 af onsunshine (Slettet)

Okay.. så starter jeg med at finde stofmængden:

n=m/M

n= 0.0012 g / 226 g/mol = 0.00000531 Mol.

Så er stofmængden (n) fundet.

Så finder jeg antallet af kerner ved formlen: N=(A/N)*n

N= 6.0221367 * 10^23 mol ^-1 * 0.00000531 Mol = 3.198 * 10^18 kerner/atomer.

Hvad er enheden på den sidste og er der noget jeg mangler?

Brugbart svar (0)

Svar #20
08. januar 2006 af FredeW (Slettet)

mol^-1 * mol = mol/mol = 1 Det vil sige ingen enhed.

Så er det dog nok fornuftigt at afslutte med en sætning a la: "Altså er der så og så mange kerner"

Forrige 1 2 3 Næste

Der er 41 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.