Matematik

Median og Middeltallet

09. januar 2006 af Spinelly (Slettet)
Hej,
Er der nogle der kan definerer median og middeltallet?

Og hvordan skal jeg beregne det ud fra et stolpediagram med følgende værdier:


Om bord på et fyrskib aflæste man barometerstanden hver fjerde time. Stolpediagrammet viser de 42 aflæsninger fra en bestemt uge:

x= Barometerstand millibar
y= Hyppighed

(x,y)

(995,1) (996,0) (997,2) (998,2) (999,3) (1000, 6) (1001, 5) (1002,6) (1003, 6) (1004, 3) (1005, 4) (1006, 3) (1007, 1)


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2006 af sigmund (Slettet)

Middeltallet beregnes ved at gange x værdien med y/42, og lægge det hele sammen.

Eksempel: 995*1/42+996*0/42+997*2/42+... (fortsæt selv)

Medianen er tallet i midten, efter at du har rangordnet tallene (det mindste først, så det næstmindste osv.). I min statistik bog står der:

Order the n observations from smallest to largest. Sample median = observation in position (n+1)/2 if n is odd; Sample median = average of two observations in positions n/2 and (n+2)/2 if n is even.

Brugbart svar (0)

Svar #2
09. januar 2006 af Malfoy (Slettet)

Tak, for hjælpen, nu kan jeg vist godt klare den...

Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. januar 2006 af Malfoy (Slettet)

Hej,
Vil du lige rette det for en sikkerhedsskyld?:

Middeltal:

(995*1) + (996 * 0) + (997 * 2) + (998 * 2) + (999 * 3) + (1000 * 6) + (1001 * 5) + (1002 * 6) + (1003 * 6) + (1004 * 3) + (1005 * 4) + (1006 * 3) + (1007 * 1) / 42

= 1025,666667

Median:

0 - 1 - 1 - 2 - 2 - 3 - 3 - 3 - 5 - 6 - 6 - 6

Median = 3

På forhånd tak
Malfoy

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. januar 2006 af sigmund (Slettet)

Middeltallet får jeg til 1001,76...

Medianen er 3, men jeg læser det som at det er medianen af barometerstanden, du skal finde.

Til dette må du lave en kumulativ sandsynlighedsfordeling. Fx. er sandsynligheden for barometerstanden 995 1/42, og sandsynligheden for barometerstanden 996 0. Du lægger så den nye sandsynlighed til alle de gamle, og får en kurve, der starter i y=0 og slutter i y=1. På denne kurve skal du så finde den barometerstand der svarer til en sandsynlighed på 0.50.

Skriv et svar til: Median og Middeltallet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.