Matematik
Differentialligning
10. januar 2006 af
Anna18 (Slettet)
Er der nogen der kan hjælpe mig med at bestemme N som funktion af t - udfra denne differentialligning:
dN/dt=(-0.0143/84*t+0.0143)*N
Det er en del af denne opgave:
I 1991 var verdens befolkning nået op på 5.4 mia. mennesker og var inden for det sidste år vokset med 1.43%. FN's Befolkningsfond håber, at befolkningstilvæksten kan nedbringes til 0% i 2075. I en model betegner N (mia.) størrelsen af verdens befolkning til tiden t (antal år efter 1991), og den relative væksthastighed v til tiden t er bestemt ved
v=1/N*dN/dt
Det antages i modellen, at v aftager lineært fra 0.0143 i 1991 til 0 i 2075.
Bestem v som funktion af t, og benyt dette til at opskrive en differentialligning, som N må tilfredsstille.
a=(v2-v1)/(t2-t1)=-0.0143/84
dvs.
v=-0.0143/84*t+0.0143
og
v=1/N*dN/dt
<=>
dN/dt=v*N
<=>
dN/dt=(-0.0143/84*t+0.0143)*N
Bestem N som funktion af t.
dN/dt=(-0.0143/84*t+0.0143)*N
Det er en del af denne opgave:
I 1991 var verdens befolkning nået op på 5.4 mia. mennesker og var inden for det sidste år vokset med 1.43%. FN's Befolkningsfond håber, at befolkningstilvæksten kan nedbringes til 0% i 2075. I en model betegner N (mia.) størrelsen af verdens befolkning til tiden t (antal år efter 1991), og den relative væksthastighed v til tiden t er bestemt ved
v=1/N*dN/dt
Det antages i modellen, at v aftager lineært fra 0.0143 i 1991 til 0 i 2075.
Bestem v som funktion af t, og benyt dette til at opskrive en differentialligning, som N må tilfredsstille.
a=(v2-v1)/(t2-t1)=-0.0143/84
dvs.
v=-0.0143/84*t+0.0143
og
v=1/N*dN/dt
<=>
dN/dt=v*N
<=>
dN/dt=(-0.0143/84*t+0.0143)*N
Bestem N som funktion af t.
Skriv et svar til: Differentialligning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
