Matematik

Fordoblingskonstant.. help!

11. januar 2006 af vladimir (Slettet)
Resultatet af for mange sygedage foer jul, nu sidder jeg med en gammel math afl.. og er blank vedr. det meste af den.
men er stuck ved dette spg:

En eksponentiel voksende funktion gaar gennem punktet (40,68) og fordoplings konstanten er 12

a) bestem en forskrift for funktionen
b)bestem f(11) og f(-3)

jeg vaerdsaetter et hvert input...
men plz.. forklar det. ellers faar jeg intet ud af det ^_^

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. januar 2006 af lany (Slettet)

I din bog kan du finde en formel for fordoblingskonstanten. I denne formel indgår en af konstanterne i forskriften for den eksponentielle funktion f(x)=b*a^x, nemlig a. Ved at sætte udtrykket lig med 12 (fordoblingskonstanten er opgivet) og løse ligningen med hensyn til a, får du den første del af forskriften. b findes ved at indsætte punktet (40,68).

Når først forskriften er fundet, kan du måske løse opgave b)....

Jeg håber, det kan bringe dig videre... prøv

Svar #2
11. januar 2006 af vladimir (Slettet)

jeg proever, takker

Svar #3
11. januar 2006 af vladimir (Slettet)

det kan taenkes det bare er mig der er daarlig til math... men jeg har forsoegt mig paa den maade du fremstiller...
og jeg faar intet resultat ud af det..
har forresten tjekket bogen.. og kan ikke finde andet end formlen:

T2=log(2)/log(a)
men jeg ser ingen maade at udnytte denne formel til at svare paa spoergsmaalet?

undskylder.. men hjaelp er paakraevet... igen

Svar #4
11. januar 2006 af vladimir (Slettet)

er der ingen der kan forklare dette..
"for dummies" :P ?
tror desvaerre det er den eneste der hjaelper...

Brugbart svar (0)

Svar #5
11. januar 2006 af fixer (Slettet)

Fordoblingskonstanten, T, er den tilvækst i den uafhængige variabel x der fordobler funktionsværdien.

Altså

f(x+T) = 2f(x)

Med f(x) = b*a^x, b !=0, a>0 og T = 12 fås derfor kravet

b*a(x+12) = 2b*a^x

Bestem heraf a.

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2006 af lany (Slettet)

Din formel for T2 er rigtig. Den ligning, jeg omtaler, er

T2=12. Dvs. log(2)/log(a)=12

Du skal nu isolere a. I første trin får man

log(a)=log(2)/12

Prøvselv at gå videre....

Svar #7
11. januar 2006 af vladimir (Slettet)

jeg forsoeger mig endnu engang ^_^

takker!

Skriv et svar til: Fordoblingskonstant.. help!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.