Matematik

Vektorer

16. januar 2006 af Hønsen (Slettet)
Jeg skal bestemme om punkterne A,B og C ligger på linie.

A(4,5,8) B(2,1,7) C(8,13,10)

jeg har overvejet følgende: at undersøge om vektorerne er parallelle og i så fald skal afstanden være lig 0.

For at undersøge om to vektorer ( a og b) er parallelle gælder der, at der findes et tal k således, at b = k*a.

men hvordan finder jeg afstanden mellem to vektorer? og er min overvejelse brugbar?

tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. januar 2006 af sigmund (Slettet)

Problemet kan anskues på følgende måde:

Vi har tre punkter A(4,5,8), B(2,1,7), C(8,13,10).

Antag at disse punkter alle ligger på en ret linie i rummet.

Nu dannes en retningsvektor r for linien:

r=A-B=(4,5,8)-(2,1,7)=(2,4,1).

Én parameterfremstilling for linien er således

(x,y,z)=(8,13,10)+t(2,4,1), hvor t E R (*)

Punktet C vil givet vis ligge på denne linie. Om A og B også ligger på linien, undersøges ved at se på, om det er muligt at finde et tal t, således at højresiden af stjerne lig A er opfyldt.
På samme undersøges, hvorvidt B ligger på linien (*).

Svar #2
16. januar 2006 af Hønsen (Slettet)

"Om A og B også ligger på linien, undersøges ved at se på, om det er muligt at finde et tal t, således at højresiden af stjerne lig A er opfyldt."

Jeg skal altså undersøge om t(2,4,1) kan give (4,5,8) ved at finde tallet t?

Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2006 af sigmund (Slettet)

Nej du skal undersøge om (8,13,10)+t(2,4,1)=(4,5,8) er opfyldt for et bestemt t E R.

Svar #4
17. januar 2006 af Hønsen (Slettet)

aha, hvis jeg har forstået rigtigt, så skal jeg finde t i følgende:

(8,13,10)+t(2,4,1) = (4,5,8) <=>

t(2,4,1) = (4,5,8) - (8,13,10)

t(2,4,1) = (-4,-8,-2)

og heraf ses at tallet t må være -2.


og for B:
(8,13,10)+t(2,4,1) = (2,1,7) <=>

t(2,4,1) = (2,1,7) - (8,13,10)

t(2,4,1) = (-6,-12-3)

og heraf ses det, at tallet t må være -3.

Og heraf kan vi slutte at punkterne ligger på en linie.
korrekt?

Skriv et svar til: Vektorer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.