Tysk

tysk(begynder)

22. januar 2006 af Mani4 (Slettet)
Indsæt den rigtige form af kein.

Peter hat _____ Buch(n) und auch _____ Bleistift(m)

jeg vil analysere det som at.

hat = verballed
Peter = grundled
Buch = genstandsled
Bleistift = ?

kan blyant så også være genstandsled eller hvad?

Og så forstår jeg ikke:

Einem Dummkopf will ich _____ Bücher(pl) leihen, sagt Ilse.

hvordan kan den hedder einem når Dummkopf står som grundled?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. januar 2006 af danielruhmann (Slettet)

Peter hat _____ Buch(n) und auch _____ Bleistift(m)

"hat (zu haben)" er verballed.

hvem har? Peter. Peter er subjekt.

hvad har Peter? en bog og en blyant. Bog og blyant er altså akkusativ.

Ganske som du selv har fundet frem til.

Hvordan ville du selv indsætte "kein". Prøv efter gehør:-)

Einem Dummkopf will ich _____ Bücher(pl) leihen, sagt Ilse

"will ich" --> will (zu wollen) er verballed

"ich will .. leihen" --> will er det finitte verbum, altså rettet efter vores 1.person singuaris. Jeg er subjekt.

Hvad vil "jeg"? jeg vil længe nogle bøger. Altså er bøger akkusativ.

Hvem vil "jeg" låne nogle bøger? En tosse. Altså er "Dummkopf" dativ.

Ok?:-)

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. januar 2006 af danielruhmann (Slettet)

lige en rettelse:

Hvad vil "jeg"? jeg vil låne (leihen) nogle bøger. Altså er bøger akkusativ.

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. januar 2006 af Ralphi (Slettet)

Peter hat kein Buch und auch keinen Bleistift.

Ja Bleistift er også objekt (genstandsled) Resten er rigtigt.

Dummkopf er ikke grundled.
Ich = subjekt (grundled)
will...leihen = verballed (udsagnsled)
Bücher = objekt (genstandsled)

tror nok den bare hedder kein i den sidste...

Svar #4
22. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

det var en lækker besvarelse daniel :)

du burde blive tysklærer jo! hehe

Tak

Svar #5
22. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

en mere.

Hast du denn _____ Sind(m) für Ordnung?

her er Sind(m) gestandsled ikke?

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. januar 2006 af danielruhmann (Slettet)

#5 Hvad betyder Sind? Mener du ikke "Sinn"?

Men jo, alt andet ville være lyv:-) Sinn er akkusativ

Hvordan skal kasusen så være?

der Sinn
den Sinn
des (Sinnes)
dem Sinn

Svar #7
22. januar 2006 af Mani4 (Slettet)

Keinen Sinn :^)

Brugbart svar (0)

Svar #8
22. januar 2006 af danielruhmann (Slettet)

#7 Du hast völlig recht:-)

Wünsche dir weiterhin einen schönen Sonntag

Brugbart svar (0)

Svar #9
22. januar 2006 af Ralphi (Slettet)

nå jg kom efter daniel.. så tør næsten ik sige om mit er rigtigt.. hehe :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
22. januar 2006 af danielruhmann (Slettet)

#9 Peter hat kein Buch und auch keinen Bleistift.

Det ser sgu fint nok ud:-)

Den anden skal du skrifte kein ud med keine, eftersom det er pluralis:
Einem Dummkopf will ich KEINE Bücher leihen, sagt Ilse.

Skriv et svar til: tysk(begynder)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.