Matematik
Ekstremum
29. januar 2006 af
Nannok (Slettet)
Gør rede for, at funktionen f for ethvert a (foruden a = 5) har lokalt ekstremum for x = -2, og bestem de værdier af tallet a, hvor hvilke dette ekstremum er et lokalt minimum.
Help?
Help?
Svar #2
29. januar 2006 af sigmund (Slettet)
Ja, en forskrift for funktionen ville gøre det hele meget klarere.
Svar #4
30. januar 2006 af Duffy
f(x) = (x^2+4x-a)/(x^2+4x-5) =
(x^2+4x-a)/(x^2+4x-5) =
(x^2+4*x-a)/[(x+5)*(x-1)]
det ses let at Dm(f) = R\\{-5, 1} , men
lad os nu begrænse os yderligere til
at sætte Dm(f) = ]-5 ; 1[ hvor f er mere
interessant for os mht valget af a.
For a = 5 har vi:
(x^2+4*x-a)/[(x+5)*(x-1)] =
[(x+5)*(x-1)] / [(x+5)*(x-1)] = 1
Altså er her f konstant lig med 1.
f'(x) = 2(x+2)*(-5+a) / [(x+5)^2*(x-1)^2]
Det ses nu let af f' at x=-2 vil være lokalt ekstremum for f
uanset valget af a , (da f' er nul for x=-2).
Fortegnet for f' er afgørende for hvordan grafen for f
forløber.
Som det fremgår af udtrykket for f' vil nævneren for ethvert x være > 0.
Altså positiv. Derfor er det nok at kigge på tælleren i f'.
2(x+2)*(-5+a) vil være positiv for -5
og negativ for -2 < x < 1 når a > 5
2(x+2)*(-5+a) vil være negativ for -5
og positiv for -2
Tegn selv fortegnslinierne for 'tællerfunktionen' 2(x+2)*(-5+a)
for at gøre redegørelsen færdig.
Duffy
(x^2+4x-a)/(x^2+4x-5) =
(x^2+4*x-a)/[(x+5)*(x-1)]
det ses let at Dm(f) = R\\{-5, 1} , men
lad os nu begrænse os yderligere til
at sætte Dm(f) = ]-5 ; 1[ hvor f er mere
interessant for os mht valget af a.
For a = 5 har vi:
(x^2+4*x-a)/[(x+5)*(x-1)] =
[(x+5)*(x-1)] / [(x+5)*(x-1)] = 1
Altså er her f konstant lig med 1.
f'(x) = 2(x+2)*(-5+a) / [(x+5)^2*(x-1)^2]
Det ses nu let af f' at x=-2 vil være lokalt ekstremum for f
uanset valget af a , (da f' er nul for x=-2).
Fortegnet for f' er afgørende for hvordan grafen for f
forløber.
Som det fremgår af udtrykket for f' vil nævneren for ethvert x være > 0.
Altså positiv. Derfor er det nok at kigge på tælleren i f'.
2(x+2)*(-5+a) vil være positiv for -5
og negativ for -2 < x < 1 når a > 5
2(x+2)*(-5+a) vil være negativ for -5
og positiv for -2
Tegn selv fortegnslinierne for 'tællerfunktionen' 2(x+2)*(-5+a)
for at gøre redegørelsen færdig.
Duffy
Skriv et svar til: Ekstremum
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
