Matematik

Differentialligningsopgave

05. februar 2006 af the_marsbar (Slettet)
Hej..

Jeg sidder her med en opgave som jeg er lidt i tvivl om.

Opgaven lyder:
I en beholder med vand er vandhøjden 0,5 m. Der åbnes for en bundventil for at tømme beholderen. Vandhøjden y, målt i meter, kan nu beskrives som en funktion af tiden t, målt i sekunder. Under tømningen aftager vandhøjden på en sådan måde, at den hastighed, hvormed vandhøjden ændrer sig, til ethvert tidspunkt er propotional med kvadratroden af vandhøjden. Med de valgte enheder er proportionalitetsfaktorens værdi -0,04. Vandhøjden som funktion af tiden er således fastlagt ved en differentialligning.

Opskriv denne differentialligning, og bestem den tid, det tager at tømme beholderen.

Så vidt jeg selv lige kan se bliver differentialligningen altså dy/dt=-0,04*sqrt(y). Er det ikke rigtigt nok?

Men hvordan finder jeg så den tid det tager at tømme beholderen? Har prøvet nogle forskellige ting, men resultatet giver ikke mening.

Brugbart svar (0)

Svar #1
05. februar 2006 af sigmund (Slettet)

Hvad har du gjort? Hvorfor giver resultatet ikke mening?

Svar #2
05. februar 2006 af the_marsbar (Slettet)

Jeg har prøvet at sætte y = 0.

Det er måske nødvendigt at løse differentialligningen først?

Brugbart svar (0)

Svar #3
05. februar 2006 af Carsten_L (Slettet)

y' er jo raten, hvormed y aftager, så sådan som jeg ser det, skal du først løse differentialligningen, og sætte y = 0

Svar #4
05. februar 2006 af the_marsbar (Slettet)

jeg kan ikke finde ud af hvordan jeg skal løse differentialligningen

Skriv et svar til: Differentialligningsopgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.