Matematik
KOMPLEKSE TAL
06. februar 2006 af
paaske (Slettet)
Hej.
JEg vil gerne hoere lidt om komplekse tal naar man skal laere at regne nulpunkter. Det skal vaere naar d<0. Er der nogen der kan hjaelpe???
JEg vil gerne hoere lidt om komplekse tal naar man skal laere at regne nulpunkter. Det skal vaere naar d<0. Er der nogen der kan hjaelpe???
Svar #1
06. februar 2006 af -Glenn- (Slettet)
Tjah, hvis du har fx f(x)=x²+1, og vil løse ligningen 0=x²+1, så har den ingen løsninger inden for de reelle tal, da d=-4. Man har indført i (den imaginære enhed), og i = sqrt(-1) og dermed i²=-1. Dette kan du udnytte, da d = -4 = 4*-1 = 4*i². Herfra kan du gå vidre med den normale løsningsformel for 2.gradsligninger, der i dette tilfælde bliver:
x = ±sqrt(4*i²)/2, her kan du benytte den normale regel, der siger: sqrt(ab)=sqrt(a)*sqrt(b), det giver altså:
x = ±sqrt(4)*sqrt(i²)/2 = ±2*i/2 = ±i
x = ±sqrt(4*i²)/2, her kan du benytte den normale regel, der siger: sqrt(ab)=sqrt(a)*sqrt(b), det giver altså:
x = ±sqrt(4)*sqrt(i²)/2 = ±2*i/2 = ±i
Svar #2
06. februar 2006 af Sentinox (Slettet)
Har du tidligere haft om komplekse tal?
Hvis ikke tror jeg ikke at denne forklaring vil give megen mening:
Idet jeg antager at du kun søger den gennerelle løsning på en andengradsligning af formen:
a*x^2+b*x+c = 0,
Hvor a <> 0 (<> betyder forskellig fra), og hvor diskriminanten er,
d = b^2-4*a*c, er de to løsninger givet ved:
x = (-b+w)/(2*a)
Hvor w er et komplekst tal, med w^2 = d
Eksempel:
Vi ønsker at løse andengradsligningen:
2*x^2+i*x+2 = 0
a = 2
b = i
c = 2
diskriminanten:
d = (i)^2-4*2*2 = -1-16 = -17
vi søger da w:
w^2 = -17 - en binom ligning
Løsningerne til den binome ligning af formen:
w^2 = e+i*f
er givet ved:
w = +/- (sqrt((r+e)/2) + i*sign(f)*sqrt((r-e)/2))
hvor r er modulus for det komplekse tal:
|e + i*f|= sqrt(e^2+f^2) = 17
Endvidere er sign(f) defineret som følger:
sign(f) = -1, hvis f >= 0
sign(f) = -1, hvis f
det vil sige i dette tilfælde er sign(f) = 1
de søgte løsninger til den binome ligning er da:
w = +/- (sqrt((17+(-17))/2) + i*(-1)*sqrt((17-(-17))/2)) =>
w[1] = -i*sqrt(17) og w[2] = conjugate(w[1] = i*sqrt(17)
(Hvor conjugate referer til den komplekst konjugerede.)
De søgte løsninger til andengradsligningen er da:
x[1] = (-b+w[1])/(2*a) = (-i+(-i*sqrt(17))/(2*2) = -1/4*i-1/4*i*sqrt(17)
x[2] = (-b+w[2])/(2*a)= -1/4*i+1/4*i*sqrt(17)
Håber det gavnede mere end det forvirrede?
//sentinox
Hvis ikke tror jeg ikke at denne forklaring vil give megen mening:
Idet jeg antager at du kun søger den gennerelle løsning på en andengradsligning af formen:
a*x^2+b*x+c = 0,
Hvor a <> 0 (<> betyder forskellig fra), og hvor diskriminanten er,
d = b^2-4*a*c, er de to løsninger givet ved:
x = (-b+w)/(2*a)
Hvor w er et komplekst tal, med w^2 = d
Eksempel:
Vi ønsker at løse andengradsligningen:
2*x^2+i*x+2 = 0
a = 2
b = i
c = 2
diskriminanten:
d = (i)^2-4*2*2 = -1-16 = -17
vi søger da w:
w^2 = -17 - en binom ligning
Løsningerne til den binome ligning af formen:
w^2 = e+i*f
er givet ved:
w = +/- (sqrt((r+e)/2) + i*sign(f)*sqrt((r-e)/2))
hvor r er modulus for det komplekse tal:
|e + i*f|= sqrt(e^2+f^2) = 17
Endvidere er sign(f) defineret som følger:
sign(f) = -1, hvis f >= 0
sign(f) = -1, hvis f
det vil sige i dette tilfælde er sign(f) = 1
de søgte løsninger til den binome ligning er da:
w = +/- (sqrt((17+(-17))/2) + i*(-1)*sqrt((17-(-17))/2)) =>
w[1] = -i*sqrt(17) og w[2] = conjugate(w[1] = i*sqrt(17)
(Hvor conjugate referer til den komplekst konjugerede.)
De søgte løsninger til andengradsligningen er da:
x[1] = (-b+w[1])/(2*a) = (-i+(-i*sqrt(17))/(2*2) = -1/4*i-1/4*i*sqrt(17)
x[2] = (-b+w[2])/(2*a)= -1/4*i+1/4*i*sqrt(17)
Håber det gavnede mere end det forvirrede?
//sentinox
Svar #3
07. februar 2006 af paaske (Slettet)
Hej.. Jeg harikek hft om komplekse tal. Kunne i hjælpe mig med AT FINDE EN BOG eller bøger om det???
Skriv et svar til: KOMPLEKSE TAL
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
