Fysik

Stråling

06. februar 2006 af tobiach (Slettet)
Jeg er gået kold i denne opgave.. er der nogen, der har et par hjælpende ord?


Den anvendte gamma-kilde har aktiviteten 400 kBq og gamma-energien er 0,662 MeV.
Vi skal prøve at lave et overslag over den strålingsdosisækvivalent, som vi modtager ved at lave ovennævnte eksperiment.
Antag værst tænkelige situation, nenlig at al gamma-strålingen absorberes i én person på 70 kg i løbet af en øvelsestime.
Beregn hvor stor en dosisækvivalent personen herved får. Er den maximalt tilladte strålingsdosis overskredet ? (For børn og unge mennesker er den maximalt tilladte strålingsdosisækvivalent fra eksperimenter i undervisningen 0,5 mSv/år)

Brugbart svar (0)

Svar #1
06. februar 2006 af Mani4 (Slettet)

Dosis(D) = Energien(E) / Massen(M)

Efter du har fundet Dosisen kan du regne dosisækvivalentet(H) ud. Det gøres ved at gange kvalitetsfaktoren(Q) med dosisen(D) Da vi ved at kilden udsender gammastråling er kvalitetsfaktoren lig med 1.

H = Q * D

Svar #2
06. februar 2006 af tobiach (Slettet)

ok tak.. Vil det sige jeg ikke skal bruge at aktiviteten er 400 kBq?

Brugbart svar (0)

Svar #3
06. februar 2006 af Mani4 (Slettet)

Før du kan finde energien(E) Skal du finde ud af hvor mange kvanter personen er blevet ramt af(N). Vi ved at Personen arbsorbere i 1 øvelsestime og at aktiviteten(A) er lig 400kBq. En aktivitet på 400kBq betyder, at kilden udsender 400.000 kvanter i sekundet.

N = A * T

Svar #4
06. februar 2006 af tobiach (Slettet)

Hvordan kan jeg så finde Energien når jeg har antal kvanter..

det kan jeg ikke lige se?

Brugbart svar (0)

Svar #5
06. februar 2006 af Mani4 (Slettet)

Når du skal finde energi(E) afsat per kg kropsvæv tager du antallet af gammakvanter, der har ramt manden(N), og ganger det med hver gammakvants energi.

Svar #6
06. februar 2006 af tobiach (Slettet)

Jeg forstår det ikke? :-)

Først bruger jeg formlen N=A*T

så siger jeg N* 0,662eV og får én energi (E)

den sætter jeg ind i D=E/M

og så H=Q*D ?

Kan du se hvor kæden hopper af?

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. februar 2006 af Mani4 (Slettet)

Du skal finde dosisækvivalentet (H)

H = Q * D

Q, står for kvalitetsfaktoren, altså om din kilde udsender alfa, beta eller gamma stråling

Q = gamma = faktor 1

D, Dosisen finder du ved

D = E / M

E, Energien = alle de gammakvanter der har ramt jer og ganger det med en gammakvants energi

for at finde ud af hvor mange kvanter der rammer jer(N) gælder

N = A * dt

A = aktivitet = 400.000Bq
dt = delta tid = 60m = 60*60sek.

M, Massen får du opgivet til 70kg

Skriv et svar til: Stråling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.