Matematik

Reducer:

07. december 2003 af SP anonym (Slettet)
Her er lige et par opgaver... jeg er ikke for go' til det med brøker! jeg vil gerne hører om der ikke er nogen der kan hlæple mig med at regne dem her ud???


Reducer:
1) 1/x + 1/2x - 2/3x


2) 2/3a + 1/6a - 1/2a



Brugbart svar (0)

Svar #1
08. december 2003 af Matgeni (Slettet)

Okay.

Du skal gøre det samme for begge to.
Du forlænger brøkerne så du for en fællesnævner og derefter kan trække brøkkerne sammen til en brøk.

Eks. 1)

vi ser at alle tal i nævneren har fællesnævner 6. Vi forlænger derfor brøkerne så nævneren giver 6x. Vi får:

6/6x+3/6x-4/6x. VI samler brøkerne:

(6+3-4)/6x = 5/6x Sådan... Så burde du selv kunne lave den anden.

Svar #2
08. december 2003 af SP anonym (Slettet)

tak for hjælpen!

For at være sikker vil lige spørge om 2'eren ikke nok bliver: 2/6a

Svar #3
08. december 2003 af SP anonym (Slettet)

Jeg er lige faldet over en af mine andre opgaver hvor der er x i anden med! Den fatter jeg ikke rigtigt...

5) 1/(x+1) + 1/(x^2-1)

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. december 2003 af IngenKenderDagen (Slettet)

din nr. 2 er fin nok... er du sikker på at det ik er gange eller et eller andet andet i den der med i anden...?

Svar #5
08. december 2003 af SP anonym (Slettet)

Nej! Den er som jeg har skrevet...

Brugbart svar (0)

Svar #6
09. december 2003 af Matgeni (Slettet)

Ja okay.

Her skal du bruge din kvadratsætning.

x^2 - 1 = (x+1)*(x-1)

Så kan du godt se du bare skal forlænge den første brøk med (x-1), så vil du kunne trække brøkken sammen.

Dette skulle gerne være hjælp nok...

ellers skriv.


Brugbart svar (0)

Svar #7
09. december 2003 af Matgeni (Slettet)

Hey ville bare lige sige, at dín opg.

2 er regnet rigtig nok, men det er

helt sikkert at din lærer vil skrive

at 2/6a = 1/3a. Bare lige en notis.

Svar #8
09. december 2003 af SP anonym (Slettet)

Vil det sige at 5'eren bliver: 1 + 1/x-1

Oder was?

Brugbart svar (0)

Svar #9
09. december 2003 af Matgeni (Slettet)

Nej, jeg kan ikke se hvordan du får den løsning. Vi tager den langsomt:

1/(x+1) + 1/(x^2-1) =

1/(x+1) + 1/(x+1)*(x-1) =

Forlænger nu første brøk med (x-1)

1*(x-1)/(x+1)(x-1) + 1/(x+1)*(x-1) =

(x-1+1)/(x+1)*(x-1) =

x/(x+1)*(x-1) Så kan den ikke forkortes mere, du kan selv bestemme om du vil gange brøken ud i nævneren så der står:

x/x^2-1.

Skriv et svar til: Reducer:

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.