Matematik

Fibonaccitalfølge

09. februar 2006 af MichelleNI (Slettet)
Hej
Jeg skal aflevere SSO her om 24 timer og har et lille problem
Skal løse ligningen der hedder
(fn+1/fn)-fi

n+1 og n står rigtigt som sænket skrift og fi er det græske tegn.

Jeg ved at
(fn+1)/fn)=0,5+kvadratroden af (5/4+((-1)^n/fn^2) og at
fn=1/kvadratroden * (fi^n-0,618034)^n)

tegnet ^ betyder "opløftet i"

Har prøvet at sætte det ind og skrive hele ligningen ned. Ved ikke om det hjælper?
0,5+kvadratroden af (5/4 + (-1)^n/(1/kvadratroden af 5 *(fi^n - 0,618034^n))


Håber virkelig i kan hjælpe.
Hilsen Michelle

Brugbart svar (0)

Svar #1
09. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

Er phi [ikke fi] det gyldne snit, som antager værdien

(1 + 5^(1/2))/2

eller hvordan skal det forstår?

Svar #2
09. februar 2006 af MichelleNI (Slettet)

jo... mener phi - altså det gyldne snit

Brugbart svar (0)

Svar #3
09. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#2:
Jeg bliver også nødt til at vide hvad f_n er for en størrelse. Dette er måske det n'te Fibonaccital? I så fald bruges betegnelsen F_n -- altså et stort F.

Svar #4
09. februar 2006 af MichelleNI (Slettet)

Ja fn er det n'te fibonaccital

Brugbart svar (0)

Svar #5
09. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
En omskrivning af din ulighed giver følgende:

F_(n+1)/F_n

Dette er oplagt mindre end phi, da

99/200

Der gælder videre, at

F_(n+1)/F_n --> phi for n --> oo

Yderligere gælder der, at

F_(n+1)/F_n
F_(n+1)/F_n > phi for n lige

men forskelligen bliver monotont mindre og mindre jo større n bliver [eftervis eventuelt selv dette]. Dette betyder, at løsningerne skal findes blandt de ulige n, og en udregning viser, at

F_2/F_1 = 1 ~ 1,000
F_4/F_3 = 3/2 ~ 1,500
F_6/F_5 = 8/5 ~ 1,600
F_8/F_7 = 21/13 ~ 1,615

Vi konkludere heraf, at løsningsmængden til uligheden er givet ved {1,3,5}.

Svar #6
09. februar 2006 af MichelleNI (Slettet)

Hvordan får du allerførst
99(1+5^(1/2))/200~ 1,602 ?
Og er det F_n hvor løsningsmængden er {1,3,5} eller er det F_n+1?

På forhånd mange tak

Brugbart svar (0)

Svar #7
09. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#6:
Godt så ... jeg kan ikke regne! Tror lige jeg prøver igen:

F_(n+1)/F_n - (1+5^(1/2))/2 < [(1+5^(1/2))/2]/100 =>
F_(n+1)/F_n < (1+5^(1/2))/200 + (1+5^(1/2))/2 =>
F_(n+1)/F_n < 1*(1+5^(1/2))/200 + 100*(1+5^(1/2))/200 =>
F_(n+1)/F_n

som er større end phi. Dette betyder så, at du skal finde løsningerne blandt de _lige_ n, jævnfør det jeg skrev i #5. Brug samme fremgangsmåde som i #5.

Brugbart svar (0)

Svar #8
09. februar 2006 af Dominik Hasek (Slettet)

#0:
Det er ikke en ligning, men en ulighed!

Skriv et svar til: Fibonaccitalfølge

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.