Fysik

Henfaldsskemaet

12. februar 2006 af onsunshine (Slettet)
228
--- Th er α-radioaktiv.
90

Opskriv henfaldsskemaet for denne kerne.

Er det noget med det der A, Z, X ?

Men hvad er det jeg skal gøre med det...?

Svar #1
12. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

Det er det der tegn der ligner a- som den ikke vil sætte ind og skriver α- i stedet for.

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. februar 2006 af SOHK (Slettet)

Th-228 er alfa-radioaktiv og henfalder som:
228 224 4
Th ----> Ra + He
90 88 2

Svar #3
12. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

Okay tak. Kan du ikke forklare bare lidt hvordan du har gjort?

Brugbart svar (0)

Svar #4
12. februar 2006 af SOHK (Slettet)

jo da...
at et stof er alfa-radioaktiv betyder, at det vil spaltes til et andet stof og så en heliumkerne. He har 4 nuklider = A og 2 protoner = Z. For at finde ud af, hvad for et stof Th bliver til skal man trække A=4 fra 228 og så også Z=2 fra 90. Det omdannede stof har: A-4
---X
Z-2

håber det hjælper..

Svar #5
12. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

Jo det gør det. Takker.

Har også lige denne her:

135
--- I er S- radioaktiv.
53

Opskriv hendfaldsskemaet for denne kerne.

Nu er det jo en anden radioaktivitet så skal det vel gøres på en anden måde?

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. februar 2006 af SOHK (Slettet)

det var så lidt.
ja, det skal gøres på en anden måde, hvad står S for? beta henfald?

Svar #7
12. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

Ja det må det være. Det ligner det det tyske S.

Brugbart svar (0)

Svar #8
12. februar 2006 af SOHK (Slettet)

S betyder så at I er beta + radioaktiv.
ved dette henfald forbliver A ens, mens Z ændrer sig til: Z-1
135
---I => 135, 52 Te + positiv elektron + ve (antineutrino)
53

Brugbart svar (0)

Svar #9
12. februar 2006 af SOHK (Slettet)

undskyld ikke en antineutrino, men bare en neutrino

Svar #10
12. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

okay.... på den måde. ;-)
Nu mangler jeg bare lige denne her så ved jeg hvordan man kan gøre det ved alle tre tilfælde.

225
---- Ra er radioaktiv.
88

Opskriv hendfaldsskemaet for denne kerne.

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. februar 2014 af motherearth (Slettet)

a) For at 

228
--- Th bliver stabil har jeg fået: 4x alfa-henfald + 2x betaminus-henfald + 2x alfahenfald
90

Den bliver stabil ved 

212
--- Pb
82

b) For at

135
--- I bliver stabil har jeg fået: 3x betaminus-henfald
53

Den bliver stabil ved 

135
--- Ba
56

Og ja, husk at have styr på leptontallene!


Skriv et svar til: Henfaldsskemaet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.