Matematik

vektor i rum

20. februar 2006 af john vs. jon (Slettet)
I et koordinatsystem i rummet er givet vektoren v=(1 0 2) og punktet A(3,1,-2)

- bestem koordinatsættet til de punkter B der er bestemt ved, at vektor AB er parallel med vektor v og |AB|=3|v|

den her opgave tricker mig en del og jeg kan ikke forstå om der er flere koordinatsæt eller kun et? men i første omgang ville det bare være rart med lidt hjælp til at komme igang!

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2006 af Madsst (Slettet)

Det må gælde at AB har v som retningsvektor. Det kan du måske skrive som en parameterfremstilling og sætte lig med 3|v|

Svar #2
20. februar 2006 af john vs. jon (Slettet)

det kan jeg ikke rigtigt se skulle være en kanon idé. Men prøv at forklar det nærmere?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2006 af Madsst (Slettet)

Ja, må jo skulle finde den parameter t, for hvilken det gælder at |AB|=3|v|.
Parameterfremstilling for en vektor gennem punktet A som er parallel med v er givet ved A+tv. Parameteren t må så skulle bestemmes ved at sætte |A+tv|=3|v| <=> sqrt((3+t)^2+1+(-2+t)^2=3sqrt(1^2+0^2+2^2)

Brugbart svar (0)

Svar #4
20. februar 2006 af fixer (Slettet)

At AB er parallel med v indebærer at AB og v er lineært afhængige, hvilket igen betyder, at AB kan skrives som en konstant gange v

AB = kv (*)

således at vektor AB's koordinater har formen

AB = k(1,0,2)

Vi udnytter nu det oplyste længdekrav

|AB| = 3|v| =>

|AB|² = 9|v|²

og indsætter (*) heri, hvilket giver

k²|v|² = 9|v|² <=>

k² = 9

da v er en egentlig vektor (|v| != 0). Hermed kan bestemmes de værdier af konstanten k, for hvilke AB har den rette længde og er parallel med v.

Dernæst er det blot at beregne koordinaterne for AB for hver af de fundne værdier af k ved at indsætte disse i (*).

For at finde de koordinater for B, der netop resulterer i at AB får de beregnede koordinater, er det blot at udnytte at

AB = (xB,yB,zB) - (xA,yA,zA) =>

AB = (xB,yB,zB) - (3,1,-2)

Svar #5
20. februar 2006 af john vs. jon (Slettet)

nemlig.. super forklaring.. mange tak!!!

Skriv et svar til: vektor i rum

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.