Fysik

Fysik-opgave

20. februar 2006 af Anna18 (Slettet)
Hej

Jeg har fået stillet en fysikopgave, hvor jeg er i tvivl om sidste delopgave. Nogen der vil hjælpe..?

En bageovn omsætter elektrisk energi med effekten 2,0 kW.

a) Hvor meget elektrisk energi omsætter bageovnen på 5 minutter?

E=P*t=600 kJ

Bageovnens temperatur T som funktion af tiden t fra bageovnen tændes, kan med god tilnærmelse beskrives ved:

T=471 grader C - 450 grader C * e^(-a*t)

Konstanten a har værdien 0,042 min^-1. Bageovnens varmekapacitet er 6,3 kJ/K.

b) Bestem hvor lang tid der går, fra bageovnen tændes, til dens temperatur når op på 200 grader C.

T=200 grader C <=> t=12,07 min.

Med hvor stor effekt afgiver bageovnen energi til omgivelserne ved denne temperatur?

Denne opgave ved jeg ikke hvordan jeg skal regne.. nogen der kan hjælpe?

Mvh. Anna

Brugbart svar (0)

Svar #1
20. februar 2006 af Mani4 (Slettet)

Med hvor stor effekt afgiver bageovnen energi til omgivelserne ved denne temperatur?
-------------------
P = dE / dt

P = Effekt, d = delta, E = overførte energi, t = tidsenhed

Svar #2
20. februar 2006 af Anna18 (Slettet)

Hm.. Jeg er ikke sikker på jeg forstår hvad du mener...
Vil du forklare det lidt nærmere?

Brugbart svar (0)

Svar #3
20. februar 2006 af fixer (Slettet)

Enerhiregnskabet lyder:

E_tilført = E_opvarmning + E_afgivet

som ved differentiation mht tiden giver

P_tilført = P_opvarming + P_afgivet (*)

Når ovnen tilføres energimængden dE_opvarmning stiger dens temperatur dT bestemt ved definitionen på varmekapaciteten

dE_opvarmning = CdT

d.v.s.

P_opvarmning = CdT/dt

som indsættes i (*). P_tilført er oplyst i opgaveteksten.

Svar #4
22. februar 2006 af Anna18 (Slettet)

hm.. tror ik vi har lært det med at E differentieret giver P... Det er nok også derfor jeg er lidt forvirret... for jeg synes stadig ikke rigtig jeg forstår det...

Svar #5
22. februar 2006 af Anna18 (Slettet)

er der evt. ikke en som også vil sætte tallene ind.. så kan det være at jeg bedre forstår det..

Svar #6
23. februar 2006 af Anna18 (Slettet)

Jeg har vist forstået noget af det nu, kan bare ikke komme frem til et fornuftigt facit.

Jeg gør sådan:

P_tab=P_tilført-P_ovn

P_tilført=2000 W

P_ovn=E/delta-t=C*delta-T/delta-t=C*dT/dt(12.07 min)=6300 J/grader celsius *11.38 (enhed?)=4.3E6.

Dvs. P_tab=2000W-4.3E6

og det gir jo ik rigtig nogen mening.. hva gør jeg forkert..?

Skriv et svar til: Fysik-opgave

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.