Matematik

Kapitalfremskrivning

22. februar 2006 af Bjarkee (Slettet)
hej,
Jeg har en masse opgaver der ligner hinanden, jeg skriver derfor kun denne op, håber i gider at forklare hvordan i beregnder det:

Hvor meget vokser nedstående beløb til?

a) 6000 kroner i 6 år til 4 % pr. år med årlig rentetilskrivning.

b) 6000 kroner i 6 måneder til 4% pr. måned med månedlig rentetilskrivning.

Håber jeg får hjælp inden imorgen tidelig...
Bjarke

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. februar 2006 af Amigo (Slettet)

a)

Ny pris = 0,04 * 6000^6

b)

Ny pris = 0,04 * 6000^6

Såvidt jeg kan se, er der tale om det totalt samme resultat i begge opgaver!

Brugbart svar (0)

Svar #2
22. februar 2006 af Amigo (Slettet)

a)

Ny pris = 1,04 * 6000^6

b)

Ny pris = 1,04 * 6000^6

Undskyld, jeg skrev 0 i stedet for 1 - min fejl!

Svar #3
22. februar 2006 af Bjarkee (Slettet)

er der slet ikke forskel på hvor mange år det er?

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. februar 2006 af Amigo (Slettet)

Forklaring:

1,04, fordi den VOKSER med 1,04
6000, da det er vores kendte værdi INDEN rentetilskrivning
^6, idet der er tale om i alt 6 tilskrivninger (hhv. 6 måneder og 6 år)

Brugbart svar (0)

Svar #5
22. februar 2006 af Amigo (Slettet)

Du skal ikke fokusere på, hvorvidt det er år eller måneder, men på hvor mange gange, der tilskrives renter. Du kan se, at der i a'eren tilskrives renter 6 gange, idet der er tale om en årlig tilskrivning, hvorefter der spørges til tallet efter 6 år - altså 6 tilskrivninger. Det samme er tilfældet i b'ere, hvor der blot tales om måneder.

Brugbart svar (0)

Svar #6
22. februar 2006 af Amigo (Slettet)

Man opererer normalt med følgende formler:

Ønskes det at lægge x % af et givet tal til tallet benyttes formlen:

K1 (den nye pris efter rentetilskrivning) = 1,xx (xx = antal procent, der skal tilskrives) * K0 (den kendte pris inden rentetilskrivning)

Ønsker man omvendt at trække x % fra et tal, bruger man næsten samme formel - den eneste forskel, der er, er, at 0 erstatter 1, altså:

K1 = 0,xx * K0

Ønskes det at fremskrive med den samme procent over flere procenttillæg:

Kn (tallet efter procenttillæggene) = K0 (tallet før procenttillæggene) * x,xx^n (x,xx er det antal procent, der skal lægges til/trækkes fra og ^n er det antal gange, der skal lægges procent til/trækkes fra)

En opgave kan hedde: Et beløb vokser således: 6000 kr. i 6 mdr. til 18 % p.a. med månedlig rentetilskrivning. Denne kan ikke umiddelbart løses vha. ovenstående formler, men vha. nedenstående:

Kn (prisen efter procenttillæggene) = 6000 kr. * (1+(0,18/12))^6

Bemærk: (1+(0,18/12)) er det, vi kalder vores fremskrivningsfaktor (findes vha. formlen 1+r).




Brugbart svar (0)

Svar #7
22. februar 2006 af allan_sim

#2.
Tak skal du have - kan jeg ikke få at vide, hvilken bank du bruger... 6000^6 er godt nok mange penge....

Det skal retteligt være

Kn = 6000*1,04^6

som også fremgår af en del af dit inlæg #6.

I øvrigt er følgende i #6 noget sludder:

"Ønsker man omvendt at trække x % fra et tal, bruger man næsten samme formel - den eneste forskel, der er, er, at 0 erstatter 1, altså:

K1 = 0,xx * K0"

Den fremgangsmåde gør, at du finder x% af tallet K0. Vil du trække x% fra, skal du derimod bruge

K1 = (1-0,xx) * K0

for nu at blive i din notation.

Skriv et svar til: Kapitalfremskrivning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.