Fysik

Henfaldkonstant

23. februar 2006 af onsunshine (Slettet)
Cæsium-isotopen Cs-137 er radioaktiv med halveringstiden 30.17 år.

a) Beregn henfaldskonstanten for Cs-137.
k= A/N

Er det den formel jeg skal bruge? Og skal jeg regne 30.17 år om til sek ?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. februar 2006 af 150972 (Slettet)

Der ser meget rimeligt ud.

Svar #2
23. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

Okay. Men jeg er stadig usikker på hvad jeg skal.

30.17 år * 365 dage * 24 timer * 60 min * 60 sek = 951441120 sek.

Hvordan finder jeg så N ?

951441120 sek / N ?

Svar #3
23. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

Ingen der lige kan hjælpe med denne opgave?

N kan da ikke være 137 vel...?

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. februar 2006 af KickAzz (Slettet)

Du skal benytte dig af formlen k = (ln 2)/ (T_½).

Du behøver i dette tilfælde ikke at regne halveringstiden om til sekunder, men ofte vil det være en fordel ved senere beregninger.

Svar #5
23. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

k = (ln(2)/(951441120 * 0.5) = 0.000000001 s^-1

sådan ?

Brugbart svar (0)

Svar #6
23. februar 2006 af KickAzz (Slettet)

#5: Nej.

Med symbolet T_½ menes der blot halveringstiden, dvs.
k = (ln 2) / (951441120 s) = 7,28 * 10^(-10) s^(-1) = 7,28 * 10^(-10) Bq

Brugbart svar (0)

Svar #7
23. februar 2006 af tyranen (Slettet)

Nej, k = (ln(2)/951441120)

T_½ står for halveringstiden og den har du fået oplyst.

Svar #8
23. februar 2006 af onsunshine (Slettet)

okay takker. Jeg er med nu. :-)

En radioaktiv kilde indeholder Cs-137 med aktiviteten 370000 Bq.

b) Beregn antallet af Cs-137 atomer i kilden.

Er det så bare:

7,28 * 10^(-10) Bq / 370000 Bq = 1.97 * 10^-15 atomer.

?

Brugbart svar (0)

Svar #9
23. februar 2006 af KickAzz (Slettet)

#8: Nej.

Du har formlen A = k * N

Antallet af atomer N bliver derfor:

N = A / k = 370000 Bq / (7,28 * 10^(-10) Bq) = 5,08 * 10^14

Brugbart svar (0)

Svar #10
27. marts 2020 af juli502f (Slettet)

svar#7 

Hvad fortælle det tal så man får ud af det?


Skriv et svar til: Henfaldkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.