Matematik
Asymptote..
26. februar 2006 af
viggojensens (Slettet)
f(t)=1-0,6*0,9^t , t >/= 0
Vis at grafen for f har en asymptote, og bestem en ligning for denne?
------
Hvordan gør jeg?
Jeg ved at asyptoten er y=1, men mangler forståelsen og forklaringen...;)
Vis at grafen for f har en asymptote, og bestem en ligning for denne?
------
Hvordan gør jeg?
Jeg ved at asyptoten er y=1, men mangler forståelsen og forklaringen...;)
Svar #1
26. februar 2006 af Duffy
Det eneste du skal indse er at
0,9^t -> 0 for t -> oo
da der glæder at
a^t -> 0 for t -> oo (0
a^t -> oo for t -> oo (a>1)
Duffy
0,9^t -> 0 for t -> oo
da der glæder at
a^t -> 0 for t -> oo (0
a^t -> oo for t -> oo (a>1)
Duffy
Svar #2
27. februar 2006 af TF (Slettet)
#0
En lodret asymptote er en lodret linie, som funktionens graf nærmer sig mere og mere, når x går mod et fast punkt fra højre og/eller venstre. (Det faste punkt er et punkt, hvor funktionen ikke er defineret).
Når f(x)går mod +/-oo for x gående mod x0+ og/eller f(x)går mod +/-oo for x gående mod x0- er linien med ligningen x = x0 lodret asymptote til grafen for f.
En vandret asymptote er en vandret linie, som funktionens graf nærmer sig mere og mere, når x går mod minus og/eller plus uendelig
Når f(x)går mod a for x gående mod +/-oo er linien med ligningen y = a vandret asymptote til grafen for f.
En skrå asymptote er en linie med ligningen y = ax + b , ( a ulig 0 ), som funktionens graf nærmer sig mere og mere, når x går mod plus eller minus uendelig.
Når f(x) – (ax + b) går mod 0 for x gående mod -oo og/eller f(x) – (ax + b) går mod 0 for x gående mod +oo er linien med ligningen y = ax + b skrå asymptote til grafen for f.
Test de 3 muligheder:
lodret aymptote. Det ses at der ikke eksisterer et tal hvor f(t) går mod uendelig.
vandret aymptote: test med –oo og/eller –oo. Tænk over hvad 0.9^t betyder eller prøv dig frem på regnemaskinen. 0.9^50 er jo et tal under 1 ganget med sig selv 50 gange, altså stadig under 1 gående mod 0. 0.9^-50 er det reciprokke tal gående mod oo.
Heraf ses at for t gående mod oo, går f(t) mod 1. Derfor er asymptotens ligning f(t)=1. Husk lige du arbejder i et t-x koordinatsystem, ikke x-y.
skrå asymptote: her ved du at a i f(t)=a*t+b er f’(t). Ved at differentiere, sætte = 0 og sætte ind i f(t)-(f’(t)*t+b) =0 og løse for b, ses at b bliver en funktion af t og altså ikke en konstant. Dvs ingen skrå asymptoter.
En lodret asymptote er en lodret linie, som funktionens graf nærmer sig mere og mere, når x går mod et fast punkt fra højre og/eller venstre. (Det faste punkt er et punkt, hvor funktionen ikke er defineret).
Når f(x)går mod +/-oo for x gående mod x0+ og/eller f(x)går mod +/-oo for x gående mod x0- er linien med ligningen x = x0 lodret asymptote til grafen for f.
En vandret asymptote er en vandret linie, som funktionens graf nærmer sig mere og mere, når x går mod minus og/eller plus uendelig
Når f(x)går mod a for x gående mod +/-oo er linien med ligningen y = a vandret asymptote til grafen for f.
En skrå asymptote er en linie med ligningen y = ax + b , ( a ulig 0 ), som funktionens graf nærmer sig mere og mere, når x går mod plus eller minus uendelig.
Når f(x) – (ax + b) går mod 0 for x gående mod -oo og/eller f(x) – (ax + b) går mod 0 for x gående mod +oo er linien med ligningen y = ax + b skrå asymptote til grafen for f.
Test de 3 muligheder:
lodret aymptote. Det ses at der ikke eksisterer et tal hvor f(t) går mod uendelig.
vandret aymptote: test med –oo og/eller –oo. Tænk over hvad 0.9^t betyder eller prøv dig frem på regnemaskinen. 0.9^50 er jo et tal under 1 ganget med sig selv 50 gange, altså stadig under 1 gående mod 0. 0.9^-50 er det reciprokke tal gående mod oo.
Heraf ses at for t gående mod oo, går f(t) mod 1. Derfor er asymptotens ligning f(t)=1. Husk lige du arbejder i et t-x koordinatsystem, ikke x-y.
skrå asymptote: her ved du at a i f(t)=a*t+b er f’(t). Ved at differentiere, sætte = 0 og sætte ind i f(t)-(f’(t)*t+b) =0 og løse for b, ses at b bliver en funktion af t og altså ikke en konstant. Dvs ingen skrå asymptoter.
Skriv et svar til: Asymptote..
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
