Fysik
Atomfysik
03. marts 2006 af
Honkey (Slettet)
jeg har virkelig ikke kunne greje denne her opgave. Jeg er ikke sikker på hvilken formel jeg skal bruge.
Et brintatom ioniseres af en foton. DEn løsrevne elektron har energien 2,7 eV.
a) hviklen hastighed havde elektronen, da den forlod brintatomet?
b) Hvilken bølgelængde havde fotonen?
På forhånd tak
Christian
Et brintatom ioniseres af en foton. DEn løsrevne elektron har energien 2,7 eV.
a) hviklen hastighed havde elektronen, da den forlod brintatomet?
b) Hvilken bølgelængde havde fotonen?
På forhånd tak
Christian
Svar #1
03. marts 2006 af TF (Slettet)
Såfremt der ikke regnes relativistisk og uden spredt stråling og at ioniseringen forgår som et elastisk stød, dvs. uden dissipation, vil fotonens energi transformeres til elektronens.
Dvs. at fotonen havde og elektronen fik 2,7 eV (der jo kan omregnes til J ved 1 eV=1,6*10^-19 J) .
Husk at elektronen i dette eksempel forudsættes i hvile før stødet. Det betyder, at den får 2,7eV i kinetisk energi (Ekin = m * v^2 / 2) og at fotonen absorberes og afleverer 2,7 eV af sin energi(E=hf hvor f = c / lambda).
Nu kan du isolere hhv. v og lambda i ovenstående ligninger.
Prøv at se:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html
Dvs. at fotonen havde og elektronen fik 2,7 eV (der jo kan omregnes til J ved 1 eV=1,6*10^-19 J) .
Husk at elektronen i dette eksempel forudsættes i hvile før stødet. Det betyder, at den får 2,7eV i kinetisk energi (Ekin = m * v^2 / 2) og at fotonen absorberes og afleverer 2,7 eV af sin energi(E=hf hvor f = c / lambda).
Nu kan du isolere hhv. v og lambda i ovenstående ligninger.
Prøv at se:
http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/hframe.html
Skriv et svar til: Atomfysik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
