Fysik
Rødforskydning
06. marts 2006 af
03xbni (Slettet)
Hej. Er der nogle, der vil være søde, at hjælpe mig lidt med denne opgave.
Rødforskydningsrekord.
I marts 2004 blev en ny rødforskydningsrekord annonceret. Det drejede sig om en galakse med rødforskydningen
z = 10. I pressemeddelelsen fra det europæiske sydobservatorium ESO stod, at lyset
fra galaksen blev udsendt, da Universet var mindre end 700 millioner år gammelt, og at lyset har
været undervejs i ca. 13 milliarder år.
Galaksens rødforskydning z = 10 er bestemt ved at observere den spektrallinje
for hydrogen, der har laboratoriebølgelængden 121,6 nm.
a) Ved hvilken bølgelængde kan denne spektrallinje observeres i strålingen fra
galaksen?
I en model for Universets udvidelse er skalafaktoren
R(t) = 0,426 • (e t/b – e– t/b)2/3
Konstanten b har værdien 10,4 mia. år.
b) Beregn værdien af skalafaktoren til det tidspunkt, hvor strålingen fra
galaksen blev udsendt.
Vis, at Universet ifølge modellen var 512 millioner år gammelt, da strålingen
fra galaksen blev udsendt.
c) Bestem den nuværende afstand til galaksen ifølge modellen.
Rødforskydningsrekord.
I marts 2004 blev en ny rødforskydningsrekord annonceret. Det drejede sig om en galakse med rødforskydningen
z = 10. I pressemeddelelsen fra det europæiske sydobservatorium ESO stod, at lyset
fra galaksen blev udsendt, da Universet var mindre end 700 millioner år gammelt, og at lyset har
været undervejs i ca. 13 milliarder år.
Galaksens rødforskydning z = 10 er bestemt ved at observere den spektrallinje
for hydrogen, der har laboratoriebølgelængden 121,6 nm.
a) Ved hvilken bølgelængde kan denne spektrallinje observeres i strålingen fra
galaksen?
I en model for Universets udvidelse er skalafaktoren
R(t) = 0,426 • (e t/b – e– t/b)2/3
Konstanten b har værdien 10,4 mia. år.
b) Beregn værdien af skalafaktoren til det tidspunkt, hvor strålingen fra
galaksen blev udsendt.
Vis, at Universet ifølge modellen var 512 millioner år gammelt, da strålingen
fra galaksen blev udsendt.
c) Bestem den nuværende afstand til galaksen ifølge modellen.
Svar #1
12. marts 2006 af Kim Svenningsen (Slettet)
a) Udnyt definitionen af z = (lambda obs - lambda lab)/lambda lab.
b) Her mener du vist R(t) = 0,426* (e^(t/b) - e^(-t/b))^(2/3).
Du skal først beregne skalafaktoren ud fra den angivne z-værdi og dernæst tiden.
c) Kan nu løses med almindelig cykelfysik, da vi kender tid og hastighed.
b) Her mener du vist R(t) = 0,426* (e^(t/b) - e^(-t/b))^(2/3).
Du skal først beregne skalafaktoren ud fra den angivne z-værdi og dernæst tiden.
c) Kan nu løses med almindelig cykelfysik, da vi kender tid og hastighed.
Skriv et svar til: Rødforskydning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
