Matematik

pythagoras' trekanter

08. marts 2006 af figaro8 (Slettet)
til konstruktion af en ret vinkel brugte man allerede i det gamle egypten knudetov.

Egypterne stak pløkke igennem knuderne og samlede tovet til en trekant.

Tegn en trekant hvis sidder er 3cm, 4cm og 5 cm... hvordan mener man lige helt det skal se ud?

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. marts 2006 af Svob (Slettet)

Der er jo ikke ret mange muligheder´- det er jo en retvinklet trekant, der er faktisk kun en eneste med de sidemål. hvis du laver de to første sider 3 0g 4 med 90 grander i mellem får du automatisk den søgte trekant

Svar #2
08. marts 2006 af figaro8 (Slettet)

ok men bagefter står der, at jeg ved hjælp af pythaoræsike sætning skal vise at trekanten er retvinklet

Brugbart svar (0)

Svar #3
08. marts 2006 af dnadan (Slettet)

det er jo bare at indsætte siderne rigtigt i pythagoras sætning:
3^2+4^2=5^
9+16=25
25=25

dermed er det vist

Svar #4
08. marts 2006 af figaro8 (Slettet)

ok så altså 25 er cm eller ??

Brugbart svar (0)

Svar #5
08. marts 2006 af sigmund (Slettet)

Enheden i opgaven er cm. Så ja, det er 25 cm.

Svar #6
08. marts 2006 af figaro8 (Slettet)

men ved at vise den er retvinklet, hvad er det så man finder? ved at bruge denne formel

Brugbart svar (0)

Svar #7
08. marts 2006 af Epidemic (Slettet)

#6 ved ikke om jeg forstår spørgsmålet...

Ved at benytte formlen finder man formlens ubekendte.. I dette tilfælde sidelængden "c"

a^2+b^2=c^2 gælder kun for retvinklede trekanter.. Ved at bevise at denne formel gælder beviser du altså at trekanten er retvinklet...

Svar #8
08. marts 2006 af figaro8 (Slettet)

ja kan godt se det, men hvordan ved man om 25 er "rigtigt", og længden på c, burde jo egentligt være 5 cm og ikke 25 cm. Så men prøv at forklare

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. marts 2006 af Epidemic (Slettet)

I #3 skriver dnadan:

sætning:
3^2+4^2=5^
9+16=25
25=25

Det der måske ikke er tydeligt nok er at 25 = c^2 ... Du skal derfor huske at tage kvadratrod af 25 som jo giver 5... Og så passer det jo ... altså:

3^2+4^2 = c^2
9+16 = c^2
25 = c^2
kvadratrod af 25 = c
siden c = 5

Svar #10
08. marts 2006 af figaro8 (Slettet)

ahh okay.. og således bevidner det at det er en retvinklet trekant ok... tak for de korrekte svar;)

Svar #11
08. marts 2006 af figaro8 (Slettet)

ups.. når man skal udregne en katete's kvadrat, hvordan gør man så?

Skriv et svar til: pythagoras' trekanter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.