Fysik

Sky Tower

11. marts 2006 af Kraken (Slettet)
Hej. Jeg har opgave 4: Sky Tower fra augustsættet 2004 for som aflevering til næste uge, og jeg er lidt usikker på mine resultater. Opgaven kan findes her:
http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/opgaver/sommer04/fysik-2004-7-2.pdf?menuid=150560

Opgave a) er ganske simpel og ved hjælp af v^2-v0^2=2gs kommer jeg frem til at det frie fald har en strækning på 34,7m.

I opgave b) er jeg i tvivl om hvilken kraft jeg skal finde. Er det bare den resulterende kraft på pigen, for så giver det: F=m*a=m*4*g=2396N
Eller skal man også tage højde for pigens tyngdekraft...?

I opg. c) finder jeg tilbagelagt vejstrækning i nettet således:
v^-v0^2=2*4*g*s og ved indsætning af tal giver det 8,68m. Herefter finder jeg den totale tid fra top til net og fra net til færdig opbremsning:
t=sqrt((2*34,71m)/9,82)+sqrt((2*8,68m)/(4*9,82))=3,32s

Er dette rigtigt?

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. marts 2006 af fixer (Slettet)

ad b)
Bevægelsesligningen under opbremsningen i nettet er

ma = F_net - mg (*)

idet vi regner kræfter og accelerationer positive i retningen lodret opad. F_net er kraften på pigen hidrørende fra nettet; kraften pigen udøver på nettet er numerisk ligeså stor. Den bestemmes derfor af (*) med a = 4g.

Svar #2
11. marts 2006 af Kraken (Slettet)

Ok tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #3
26. september 2006 af Falkesgård (Slettet)

hmm... jeg kan ikke lige forstå hvor dette kommer fra:
v^-v0^2=2*4*g*s

Håber der er en der vil hjælpe. :)

Brugbart svar (0)

Svar #4
26. september 2006 af Falkesgård (Slettet)

forstår ikke hvordan det kan give 8,68m!!!

Brugbart svar (0)

Svar #5
13. november 2013 af Frederikfaber (Slettet)

Jeg forstår ikke opgave a, hvordan kommer du frem til dit resultat gennem den formel du bruger? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. november 2013 af Andersen11 (Slettet)

#5

Du stiller spørgsmål i en 7 år gammel tråd. Linket i #0 virker ikke længere. Hvis du vil have hjælp til opgaven, må du først formulere opgaven eller henvise til et fungerende link.


Brugbart svar (2)

Svar #7
02. november 2016 af EliasIsmail (Slettet)

Til folk der stadig søger et endeligt svar på denne opgave:

Opgave a): Udnyt at v^2 = 2*a*s, hvor v er 94 km/h i m/s, og a er tyngdeaccelerationen på 9,82 m/s^2. Isolér nu strækningen s. (Facit = 34,7 m)

Opgave b): Udnyt at F = m*a, hvor m er drengens masse, og a er den numeriske værdi af nettets påvirkning på drengen (-4 * g --> g = tyngdeaccelerationen på 9,82 m/s^2). Bestem kraften F. (Facit = 3064 N)

Opgave c): Drengen påvirkes af to forskellige accelerationer, inden han igen når farten 0 m/s:

1) Tyngdeaccelerationen under det frie fald, inden han rammer nettet

2) Nettets acceleration ved opbremsningen, som er lig -4*g

For det frie fald, bestemmes faldtiden nemt ved at udnytte at a = v/t, hvor a er tyngdeaccelerationen og v er den opgivne fart på 94 km/h, i m/s. Isolér t.

For opbremsningen i nettet, bestemmes denne tid ved at udnytte at v = a*t + v_0, hvor v er farten efter opbremsningen (0 m/s), a er nettets acceleration ved opbremsning (-4 *g), og v_0 er drengens fart lige inden han rammer nettet (94 km/h i m/s). Isolér t.

Læg nu de to t-værdier for henholdsvis det frie fald og opbremsningen i nettet sammen. (Facit = 3,3 sekunder)
 


Skriv et svar til: Sky Tower

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.