Fysik
Astronomi
18. marts 2006 af
sdj (Slettet)
Hej. Har fået stillet denne opgave
Aflæs bølgelængden for grafens maksimum. Find herved en værdi for Solens overfladetemperatur ved hjælp af Wiens forskydningslov:
l*t=2,898*10^6nm*k
hvor
l=bølgelængden
t=overfladetemperaturen
k=???
Er der nogen der ved hvad k er i overstående formel??
Aflæs bølgelængden for grafens maksimum. Find herved en værdi for Solens overfladetemperatur ved hjælp af Wiens forskydningslov:
l*t=2,898*10^6nm*k
hvor
l=bølgelængden
t=overfladetemperaturen
k=???
Er der nogen der ved hvad k er i overstående formel??
Svar #1
19. marts 2006 af fixer (Slettet)
Du ville gøre dig selv en stor tjeneste ved at være omhyggelig med store/små bogstaver. Dit 'k' er retteligt i 'K' - for enheden Kelvin, hvilket du iøvrigt let kan overbevise dig om udfra formlen.
I princippet bør du redegøre for, at Wien's forskydningslov kan anvendes ved den betragtede bølgelængde. Den fejler nemlig ved "lange" bølgelængder; Planck's strålingslov er gyldig i alle bølgelængdeområder.
I princippet bør du redegøre for, at Wien's forskydningslov kan anvendes ved den betragtede bølgelængde. Den fejler nemlig ved "lange" bølgelængder; Planck's strålingslov er gyldig i alle bølgelængdeområder.
Svar #2
19. marts 2006 af sdj (Slettet)
Ok, tak for hjælpen!
Men hvorfor virker Wien's forskydningslov ikke ved lange bølgelængder?
Og hvorfor virker Planck's strålingslov ved alle bølgelængder?
Men hvorfor virker Wien's forskydningslov ikke ved lange bølgelængder?
Og hvorfor virker Planck's strålingslov ved alle bølgelængder?
Svar #3
21. marts 2006 af fixer (Slettet)
Jeg må have tænkt på Wien's formel for strålingsintensiteten fra et absolut sort legeme. Den er ikke gyldig ved lave bølgelængder - men det er bølgelængder så lave, at de faktisk ligger udenfor kvanteteorien.
Wien's forskydningslov er blot sammenhængen mellem sortlegeme temperaturen og den bølgelængde, hvorved strålingsintensiteten er størst.
Så glem bare alt om det.
Wien's forskydningslov er blot sammenhængen mellem sortlegeme temperaturen og den bølgelængde, hvorved strålingsintensiteten er størst.
Så glem bare alt om det.
Skriv et svar til: Astronomi
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
