Matematik

Bestem tallet k

22. marts 2006 af Marco (Slettet)
Jeg sidder med sidste stykke i en opgave, der volder mig lidt problemer...

For ethvert tal k > 1 har punktmængden
N = {(x,y) | 1
et areal
Bestem tallet k, så arealet af N er lig med 1/3.

Min fremgangsmåde:

k k
1/3=S(x^2 - sqrt(x))dx = [1/3x^3-2/3x^(3/2)]
1 1

1/3 = 1/3k^3 - 2/3k^(3/2) + 1/3

Hvordan kommer jeg nu videre - og er det den rigtige metode?

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. marts 2006 af ibibib (Slettet)

Ja, det er den rigtige metode.
Forudsat at f(x)=x^2 og g(x)=kvrod(x).

Fortsæt nu med at sætte x^(3/2) udenfor en parentes. Nu kan du løse ligningen vha. nul-reglen.

k = 3rod(4) = Den tredje rod af fire.


Svar #2
22. marts 2006 af Marco (Slettet)

Jeg kan altså ikke løse den vha. af nul-reglen... du sætter k^(3/2) udenfor. Husker jeg rigtigt er potensregnereglerne k^r * k^s = k^(r+s)

Så må det blive:
k^(3/2)(1/3k^(3/2) - (2/3)k)

D = b^2 - 4ac... Kan ikke lade sig gøre her!

Håber der er hjælpe derude :]

Brugbart svar (0)

Svar #3
22. marts 2006 af mathon

du har ikke skrevet udtrykkene for f(x) og g(x), men hvis vi nu går ind på ibibib's tolkning af funktionerne, hvad det jo kunne tyde på grundet hvad du uklart skriver:

S(x^2-kvrod(x)) fra 1 til k; en stamfunktion er

[1/3x^3-2/3x^1.5] fr 1 til k giver

1/3k^3-2/3k^1.5-1/3+2/3=

1/3k^3-2/3k^1.5+1/3

dette areal skal være lig med 1/3,

altså
1/3k^3-2/3k^1.5+1/3 = 1/3, d.v.s.

1/3k^3-2/3k^1.5=0, der divideres med 1/3k^1.5 på begge sider:

k^1.5-2=0

k^1.5=2, hvoraf

k^(3/2)^(2/3) = 2^(2/3)

k = (2^2)^(1/3)=4^(1/3), hvilket er det samme som den tredje rod af 4, som ibibib også havde regnet sig frem til.

2^(2/3) = ca. 1.5874.

kontrol S(x^2-kvrod(x))dx fra 1 til 2^(2/3) giver nøjagtigt 1/3.

Brugbart svar (0)

Svar #4
22. marts 2006 af xyz (Slettet)

:) den opgave fik vi til terminsprøve, k bliver 0 og 2^(2/3).

Skriv et svar til: Bestem tallet k

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.