Kemi

reaktionshastighed aug 95

26. marts 2006 af timothy (Slettet)
Kunne godt tænke mig hjælp til denne her eksamensopgave...sidder og øver mig til eksamen...der er jo ikke så langt igen

Hydrogenperoxid reagerer i sur væske efter reaktionsskemaet

H2O2 + 2I- + 2H3O+ pil 4 H2O +I2

Man ønsker at bestemme reaktionsorden og hastighedskonstant for denne reaktion.
Til et indledende forsøg fremstilles følgende blanding:
50 mL Kaliumiodidopløsning
10 mL stivelsesopløsning
50 mL fortyndet svovlsyre
800 mL vand

Til blandingen sættes 30,0 mL 0,100 M H2O2.

a) Beregn koncentrationen(H2O2) umiddelbart efter, at stoffet er tilsat.

Svar #1
27. marts 2006 af timothy (Slettet)

opper lige tråden

Svar #2
31. marts 2006 af timothy (Slettet)

prøver lige igen

Brugbart svar (0)

Svar #3
01. april 2006 af chrisjorg (Slettet)

Umiddelbart ville jeg blot beregne:

n(H202)= 0,03 x 0,100 = 0,003 mol
og dernæst finde c(H202)=0,003/(0,03+0,8+0,05+0,01+0,05) = 0,00319 mol dm^-3
Mit bedste bud.

Svar #4
01. april 2006 af timothy (Slettet)

#3 tak..har lige lidt mere til denne

b) Reaktion (I) går igang (se #0), når H2O2 tilsættes, og blandingen farves blå på grund af, at I2 giver en blå farve med stivelse. Blåfarvningen kan udskydes ved at tilsætte thiosulfationer, S2O3-, til blandingen. S2O32- reagerer med I2, efeterhånden som dette stof dannes:

2S2O32- + I2 pil S4O62- + "I-

Den blå farve viser sig derfor først, når der er dannet så meget iod, at den tilsatte stofmængde thiosulfationer er opbrugt. Der fremstilles en blanding som beskrevet ovenfor, men med den ændring, at der også tilsættes 0,200 mmoml Na2S2O3. Blandingens volumen ændres ikke herved. Der tilsættes 30,0 mL 0,100 M H2O2 samtidig med, at der startes et ur. Idet den blå farve viser sig, aflæses uret. Det viser sig, at der er gået 64,5 s.

b) Beregn (H2O2) i blandingen på det tidspunkt, da den bæå farve viser sig.

Svar #5
02. april 2006 af timothy (Slettet)

nogen der gider hjælpe med #4...det ville være nice

Svar #6
02. april 2006 af timothy (Slettet)

prøver lige igen :-)

Svar #7
03. april 2006 af timothy (Slettet)

er der ikke nogen der lige har tid til at kigge på opgaven?

Svar #8
04. april 2006 af timothy (Slettet)

IBM har du ikke lige tid til at kigge på denne her opgave

Svar #9
05. april 2006 af timothy (Slettet)

dndan....gider du se på denne her...

Brugbart svar (0)

Svar #10
05. april 2006 af dnadan (Slettet)

b) beregn stofmængden af H2O2, og sig derefter:
n(H2O2[tilbage]=n(H2O2[start]-n(S2O3(2-))/2

men er ikk sikker, da jeg er lidt træt...men tjekker det lige senere....

Svar #11
06. april 2006 af timothy (Slettet)

Jeg håber at der er nogle der vil give mig nogle hints til hvordan jeg skal beregne de følgende opgaver
vil helst gerne have hjælp til c) og d)....

Forsøget stoppes ikke, når den blå farve viser sig. Der tilsættes straks igen 0,200 mmol Na2S2O3(aq), uret aflæses, når den blå farve atter fremkommer osv. På denne måde får man en række sammenhørende værdier af C(H2O2) og tiden.
Fgrafen på næste side viser resultatet af et forsøg udført på denne måde blot med en anden mængde hydrogenperioxid.

c) Beregn reaktionshastigheden til tiden t=500 s.

d) Vis, at reaktion (I) er af første orden med hensyn til H2O2. Beregn reaktionens hastighedskonstant.

det fremgår af de to reaktionsskemaer at C(I-) er konstant gennem hele forsøget, idet der forbruges lige så meget I- ved reaktion (I), som der dannes ved reaktion (II). Hvis pH er lav, kan man regne med, at C(H3O+) holder sig konstant.
Imidlertid afhænger reaktionshastigeheden af både C(I-) og C(H3O+). Det viser sig, at hastighedeskonstanten k afhænger af de to koncentrationer på følgende måde:

k=0,0213 M^-1 *s^-1 *(I-) +0,0842 M^-2*s^-1*(I-) *(H3O+)

(Parenteserne angiver klammer...jeg kan bare ikke taste det ind...)

Der udføres et nyt forsøg med større pH. Bortset herfra er der ingen ændring i forhold til det forsøg, grafen viser. I det nye forsøg måles pH for reaktionshastigheden til at være 1,45. Hastighedskonstanten bestemmes til at være 4,60 *10^-4 s^-1.

e) Beregn pH for reaktionsblandingen i det forsøg, som grafen viser.

Skriv et svar til: reaktionshastighed aug 95

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.