Fysik

Massestrøm

28. marts 2006 af rostock (Slettet)
Jeg har svært ved at hitte ud af b) i følgende link.

Idet massestrømmen er massen af vandet pr. tid, mener jeg det er liter/s, idet man skal regne i SI-enheder? Jeg kan forestille mig, at jeg skal bruge vands densitet ved 40 grader C, og derved finde massen, idet m = rho * V, hvor V = 0,001 m^3? Dernæst dividerer jeg med 149,2s

Er dette korrekt?

Svar #1
28. marts 2006 af rostock (Slettet)

Linket er http://peecee.dk/?id=33723

Svar #2
29. marts 2006 af rostock (Slettet)

Ïngen hints?

Brugbart svar (0)

Svar #3
29. marts 2006 af TF (Slettet)

Just do it, det ser rigtigt ud.
Men pas på enheder.
0,1 l = 0,1 dm3 = 100 cm3
rho [gr/cm3] = [kg/dm3]
massestrøm = dm/dt
=~ delta m / delta tid
= rho * delta V / delta tid

altså rho * (m-0)/(149,2-0).

Svar #4
29. marts 2006 af rostock (Slettet)

Kanon, rigtig god hjælp. Tak skal du have.

Jeg har et andet spørgsmål. Ved spørgsmål c) har jeg brugt lineær regression for at finde c-værdien, og hældningen fås til 41,77777 - hvilket jo er meget identisk med det ønskede 4,18 J/(g*celsius), men hvorfor varierer den med 10, og er der nogen fornuftig forklaring på at benytte lineær regression?

http://peecee.dk/?id=33758

Brugbart svar (0)

Svar #5
29. marts 2006 af TF (Slettet)

P = dm/dt * cp * delta ( temp )
Det ligner unægtelig forskriften for en ret linie der skærer (0,0) ikke sandt?
y = ax + b, hvor b = 0
dvs a som er hældningen, må være (cp*delta(temp)) idet du plotter dm/dt mod P.

Det oplyses at delta temp er (40-30) = 10 gr.C
Der spørges om cp ved 35 gr.C, altså en gennemsnitsbetragtning, der er ok.

Dér har du din faktor 10.
mvh

Svar #6
29. marts 2006 af rostock (Slettet)

Mange tak skal du have. Nu strammer jeg den måske lidt, men jeg håbede på, om jeg måske kunne få en vurdering af fremgangsmåden for følgende opgave:

http://peecee.dk/?id=33762

Jeg vil først finde antallet af kerner udfra 0,022 mg 192-Ir. Men kan du give mig et hint til hvad det næste trin er?

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. marts 2006 af TF (Slettet)



Find ud af hvad 1 Gy (1 Gray) er i S.I.
http://www.bipm.org/en/scientific/ionizing/
Uden at jeg aner hvad der tales om, vil jeg opstille følgende:

Vævet tilføres en energi
Iridium afgiver en effekt
De to størrelser hænger sammen ved P = E / t forudsat at 100% energi omsættes til behandling.

Den absorberede energi er Specifik Dosis * vævmængde
Den afgivne effekt er henfald pr. sec * energi pr. henfald,

derfor er Da*mv = n * Eu*t hvor
Da = 25 Gy (=25 J/kg), mv = 350 10^-6 kg,
n (henfald/sec) finder du selv men må have med spm. 1) at gøre,
evt. her: http://www.matfys.kvl.dk/~mikaelj/noter1.pdf

Eu = 2,4 10^-15 J/henfald

eller t = (Da*mv)/(n*Eu)

jeg mener at n undertiden benævnes lambda som en naturlig henfaldskonstant [1/s]
mvh


Svar #8
29. marts 2006 af rostock (Slettet)

Hmm, jeg har et forslag.

Vi får oplyst, at dosis D = 25 J/kg, og E_abs pr. henfald er lig 2,4E.15 J, og massen er lig 0,35 g. Jeg får antallet af atomer i de 0,022 mg 192-Ir til at være 6,88E16. Halveringstiden T_½ finder jeg i en databog, og så kan jeg opstille:

6,88E16 * e^-(k*t) - jeg ved dog ikke hvad dette skal sættes lig - og udfra dette isolerer jeg t?

Svar #9
29. marts 2006 af rostock (Slettet)

*bump*

Brugbart svar (0)

Svar #10
29. marts 2006 af TF (Slettet)

Det er korrekt at atomer henfalder exponentielt.
Men fra: https://www.studieportalen.dk/services/fysik/node37.php ses:

"Aktivitet [henfald/s]
Sammenhængen mellem aktiviteten A og antallet af radioaktive kerner N i en stofprøve, der kun indeholder kerner af et radioaktivt nuklid er givet på følgende måde:
A = k*N" (*) hvor N = 6,8810^16 som du skriver.

"Halveringstid
Sammenhængen mellem halveringstiden Th og henfaldskonstanten k er givet ved:
k * Th = ln(2)" (**)

Benytter du (*) og (**) i #7 fås
n (i #7) = A = k*N = N*ln(2)/Th fra (**)
Så hvis du kender Th har du tiden t.
Prøv med tallene og se om det kan passe. mvh

Svar #11
30. marts 2006 af rostock (Slettet)

Du skal have mange tak! Jeg får det til ~ 8 minutter, hvilket jeg synes lyder fornuftigt. Rigtig god hjælp!

Skriv et svar til: Massestrøm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.