Matematik

beregn koordinaterne...

15. april 2006 af Chimmi (Slettet)
Nogen der kan hjælpe med at løse opgaven, som lyder sådan:
cirklen med centrum i C(-3,2) går gennem punktet P(1,-1). Linjen m går gennem C, og har hældningskoefficienten -1. Linjen L går gennem P og står vinkelret på m. Beregn koordinaterne til det andet skæringspunkt mellem cirklen og L.


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. april 2006 af Benjamin. (Slettet)

Jeg ser at du er 1.g'er ligesom jeg. Har du den grønne bog: 'MAT A1'? Hvis du har, kan du slå op på side 243. Der er angivet et eksempel på, hvordan man løser opgaver af den type.
Du skal selvfølgelig først have ligningen for linjen L. Se bogen side 241-242. Der står et eksempel, der måske kan hjælpe med det.

Svar #2
15. april 2006 af Chimmi (Slettet)

Ja, jeg har en grøn bog med et stort pi tegn på forsiden. Er det den du mener? Hvis ja, så står der ikk et eksempel der omhandler dette emne..

Brugbart svar (0)

Svar #3
15. april 2006 af Benjamin. (Slettet)

#2 Ok. Så er det nok ikke den samme bog.
Du finder linjen L's hældning fordi:
a_1*a_2=-1 ved linjer, der ligger vinkelret på hinanden (dvs. produktet af deres hældninger er -1). Så skal du bare isolere hældningen for L.
Du har yderligere oplyst at L går gennem punktet P(1,-1). Her finder du så konstantleddet b i ligningen:
L(1)=a*1+b=-1
Så har du ligningen for L.
Derefter bruger din fundne ligning af formen y=ax+b i ligningen for cirklen (x-a)²+(y-b)²=r² og da de skal have samme x- og y-værdier kan du sætte ax+b ind i cirklens ligning i stedet for y. Regn det ud og du får en andengradsligning som løses trivielt.

Svar #4
15. april 2006 af Chimmi (Slettet)

OK. tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. april 2006 af Hollywoodstar (Slettet)

hej, jeg har også problemer med den.

hvad mener du med a_1*a_2=-1 ..

kan du ikke hjælpe mig med, at finde ligningen for L.

Brugbart svar (0)

Svar #6
17. april 2006 af dnadan (Slettet)

#5 han mener reglen om ortogonale linjer:
a*c=-1
dette bruges når 2 linjer står vinkelretpåhinanden..og ud fra dete kan så så finde hældningen for L.

Brugbart svar (0)

Svar #7
20. april 2006 af Hollywoodstar (Slettet)

jeg har prøvet mig frem, men lykkedes ikke at finde lignigen for L.

er der ikke nogen der kan hjælpe mig med at finde linjen l, så kan jeg lave resten.

Brugbart svar (0)

Svar #8
20. april 2006 af mathon

Cirklen med centrum i C(-3,2) går gennem punktet P(1,-1).

Vektor CP =[4,-3]og dennes længde sqrt(4^2+(-1)^2)=5 er radius i cirklen ( afstanden melem centrum og et punkt cirklen går igennem).

cirklens ligning er således:
(x+3)^2+(y-2)^2=5^2

som forklaret i indlægene #3, #5 og #6 - men med lidt andre ord - hvis du har 2 linjer, som står vinkelret på hinanden, så er hældningstallet for den ene GANGE hældningstallet for den anden = -1. (alment pensum. Nu ved du, at m og L står vinkelret på hinanden. Når hældningstallet for m er -1, må hældningstallet for L være 1 - ellers kan deres produkt ikke blive -1.
Hældningstallet for L er 1 og L går gennem punktet P(1,-1); L's ligning er derfor
y-yo=x-xo eller når xo=1 og yo=-1

L:y-(-1)=x-1 eller L:y=x-2

L's skæring med cirklen:
skæring kræver
(x+3)^2+(y-2)^2=25 og y=x-2, hvoraf

(x+3)^2+(x-2-2)^2=25 eller

(x+3)^2+(x-4)^2=25 <=>

x^2-x=0 eller x*(x-1)=0 altså x=0 v x=1.

Det andet punkt - som ikke er P - har x-koordinat 0 og y-koordinat: y=0-2=-2 (x=0 indsat i ligningen for L).

Koordinaterne til det andet skæringspunkt mellem cirklen og L =
(x,y)=(0,-2).

Skriv et svar til: beregn koordinaterne...

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.