Fysik

gaslov

18. april 2006 af lotte-tQsen (Slettet)
Hej er der en der vil være sød at hjælpe mig med noget gas lov. Jeg sidder og er ved at skrive rapport om gasser, men ved ikke hvad den lov jeg skal skive om hedder. De data der er ubekendte eller som vi ændre i vores forsøg er temperaturen og volumen.

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2006 af 150972 (Slettet)

Mn kan undersøge idealgasloven med en række forsøg. Hvis man undersøger trykket i en kanyle finder man ud af at trykket P stiger når volumet V bliver mindre (n og T er konstant). Trykket P og volumet V er omvendt proportionale.

P = k * 1/V (Boyle-Mariottes lov)

En sådan proces hvor temperaturen er konstant kaldes en isotermisk proces.

Man kan også undersøge hvordan trykket P afhænger af den absolutte temperatur T (volumen V og stofmængden n er konstant).

P = K * T <=> P/T = K (Charles lov)

Altså to love Boyle-Mariottes lov og Charles lov.

Svar #2
18. april 2006 af lotte-tQsen (Slettet)

jamen jeg har tre. charles lov.
den hvor p*v er lig en konstant men mangler den hvor Volumen og temperaturen skal give noget... er det ikke Voulen og trykket der skal give boyles mariottes lov?

Svar #3
18. april 2006 af lotte-tQsen (Slettet)

er der ikke noget det jeg eftersøger hedder? altså ligesom charles lov og boyle mariottes lov

Brugbart svar (0)

Svar #4
18. april 2006 af 150972 (Slettet)

Du skal forstå det som at hvis man holder stofmængden n, gaskonstant R(siger sig selv) og temperaturen T konstant og kun ændre på volumen sker der noget:

Trykket P vokser når volumet minskes (Boyle)
Man er nød til kun at ændre på et af parameterne af gangen ellers ved man jo ikke hvad der eksempelvis får trykket til at ændre sig og hvordan.

Det samme har man så gjort med i det andet forsøg. Her er det temperaturen der er den variable. Alle andre størrelser er konstante.
Her har man(du) fundet ud af at når temeraturen stiger stiger trykket. (forhåbentlig)

Ligeledes kan man holde trykket og stofmængden konstant, man finder så ud af at volumet og temperaturen er proportionale.

Man kan undersøge alle konstanterne en af gangen og på den måde finde ud af en sammenhæng, det er det de sammenhænge du skal forstå når du laver forsøgene.

Svar #5
18. april 2006 af lotte-tQsen (Slettet)

-Ligeledes kan man holde trykket og stofmængden konstant, man finder så ud af at volumet og temperaturen er proportionale.

jamen hvad hedder den lov... ligesom der er noget der hedder eks. charles lov

Brugbart svar (0)

Svar #6
18. april 2006 af 150972 (Slettet)

Gay Lussac

https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=155416&h=van%20der%20waal


Brugbart svar (0)

Svar #7
18. april 2006 af fixer (Slettet)

#5
Den hedder netop Charles lov.

Den kombinerede gaslov

PV/T = konstant

er en sammenskrivning af

(1) P*V = konstant (Boyles lov)
(2) V/T = konstant (Charles lov)
(3) P/T = konstant (Gay-lussac's lov)

Bemærk at #1 er forkert mht. Charles lov.

Brugbart svar (0)

Svar #8
18. april 2006 af 150972 (Slettet)

P*V =R*n*T <=> P = ((R*n)/V)*T

((R*n)/V)=K

P=K*T <=> K = P/T

Brugbart svar (0)

Svar #9
18. april 2006 af 150972 (Slettet)

#8 til #7

Brugbart svar (0)

Svar #10
18. april 2006 af fixer (Slettet)

#9
Og? Det kommer den ikke til at hedde Charles's lov af.

Brugbart svar (0)

Svar #11
18. april 2006 af 150972 (Slettet)

Nåååååår nu har jeg forstået hvad du mener. Jeg har skrevet Charles lov hvor jeg skulle havde skrvet Gay-lussac's lov i #1

Skriv et svar til: gaslov

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.