Samfundsfag

struktur politik

18. april 2006 af Meesalith (Slettet)
i https://www.studieportalen.dk/forum/viewtopic.php?t=27162&h=strukturpolitik
bliver der givet en forklaring på strukturpolitik.
Jeg forstår den stadig ikke...
i min bog står der noget med socialistisk og liberalistisk strukturpolitik... nogen som kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
18. april 2006 af TheKo (Slettet)

Strukturpolitik er statslig politik mhp. at påvirke de økonomiske struturer i samfundet således at politiske mål mht. økonomisk vækst, betalingsbalance, beskæftigelse mv. kan opfyldes.

Optræder i to former: Defensiv strukturpolitik føres for at beskytte enkelte erhverv, brancher eller regioner som er i krise. Kaldes nogle gange strukturpolitik, andre gange regionalpolitik.

Den anden form er offensiv strukturpolitik. Den er langsigtet og fremmetidsrettet med det formål grundlæggende at firbedre samfundsøkonomien. Den blev lanceret i midten af 1980'erne som følge af at staten ike med finanspolitiske eller pengepolitiske midler havde været i stand til at løse en række økonomiske problemer. Nøgleordet var at styrke landets konkurrenceevne over for udlandet. I vurderingen af hvordan dette skulle gøres, har postfordiske antagelser haft stor vægt i diskussionen. Det anses fx for nødvendigt med en højt kvalificeret og fleksibel arbejdsstyrke og et differentieret udbud af kvalitetsvarer. Efterspørgslen formodes nemlig styret af krævende forbrugere der ikke blot lægger vægt på pris, men også på design,økologi, miljøbeskyttelse, mv. For at fremme en samfundsøkonomi der kan konkurrere med udlandet under sådanne forudsætninger må der føres en bredspektret politik. Deraf følger at strukturpolitik kan omfatte næsten alt. Tiltagene har da også været af både uddannelses-, tekonologi-, miljø- og industripolitisk art. Vigtige krav i de seneste års liberalistisk inspirerede strukturpolitiske debat har været en ændret arbejdsmarkedspolitik med krav om nedsættelse af dagpengene, skærpede rådighedsregler, afskaffelse af minimallønnen, mv.

Svar #2
18. april 2006 af Meesalith (Slettet)

hvilken en af dem er så socialistisk og hvilken er liberalistisk?

og det virker altså som om den slet ikke har noget at gøre med de andre økonomisk politiske virkemidler (finans, penge, indkomst og valutapolitik)

Brugbart svar (0)

Svar #3
18. april 2006 af TheKo (Slettet)

Indlæg #1 er sakset fra min samfundslex.

Så vidt jeg ved findes der ikke en decideret socialistisk eller liberalistisk strukturpolitik, men derimod kan strukturpolitik føres med udgangspunkt i politiske ideologier.

Men nu har jeg så ikke haft så meget om struturpolitik selv, så der kommer måske et rettende indlæg fra en anden ;)

Svar #4
18. april 2006 af Meesalith (Slettet)

skriver lige det ind der står i min samf bog:

Socialistisk strukturregulering:
Planlægning og styring af investeringerne.
En del af virksomhedernes overskud samt en del af lønmodtagernes løn anbringes i centrale fonde, der vil kunne stille kapital til rådighed for nye virksomheder. Herved kan der skabes flere arbejdspladser, og lønmodtagerne vil få del i styringen af de nye virksomheder i kraft af deres andel i virksomhedens kapital (ØD). Desuden vil lønmodtagerne få del i virksomhedens overskud (OD). Der skal også være lige muligheder for alle gennem forbedring af uddannelserne, bedre uddannelser øger samtidig arbejdskraftens kvalifikationer og det styrker den internationale konkurrence evne.
Liberalistisk strukturregulering:
En politik, der vil lave et mere fleksibelt arbejdsmarked.
De vil nedsætte understøttelsen og få folk til at kunne mere, for det vil give en mere mobil arbejdskraft. De vil forbedre uddannelserne ved at satse på de dygtige.

hvordan hænger det sammen med det andet? og hvad betyder det?

Skriv et svar til: struktur politik

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.