Matematik

Partiel dif.

21. april 2006 af Downunder1 (Slettet)
Jeg skal skrive et udtryk for både Fx og Fy ud fra denne her ligning men kan ikke huske hvordan man lige gør det. En lille forklaring måske...

F(x,y) = ((x)/(x^2 +y^2))

Brugbart svar (0)

Svar #1
21. april 2006 af sigmund (Slettet)

Hvordan differentierer du normalt en brøk?

Svar #2
21. april 2006 af Downunder1 (Slettet)

Er der nogen som har fem min?

Brugbart svar (0)

Svar #3
21. april 2006 af sigmund (Slettet)

Hvorfor fem minutter? Fem minutter til hvad?

Svar #4
21. april 2006 af Downunder1 (Slettet)

ja men her skal man lade y være som konstant

Hvis man tager en alm. brøk så er det jo bare.

(f´x*g(x) - f(x)*g´(x))/((g(x))^2)

Svar #5
21. april 2006 af Downunder1 (Slettet)

Til at hjælpe mig lidt

Svar #6
21. april 2006 af Downunder1 (Slettet)

Hvordan laver jeg den Fx udtryk når y skal være konstant

Brugbart svar (0)

Svar #7
21. april 2006 af SattaMassaGanna (Slettet)

Når du skal beregne de partielt afledte skal du på skift opfatte den anden variabel som konstant. Brug bare reglen om at differetiere en brøk (f.eks.) og husk så opfat bare x som et tal når du diff. mht y.

Den partielt afledte mht y gir:

(0*(x^2+y^2)-2y*x) / (x^2+y^2)^2

Prøv at tjekke det og reducer så...

Svar #8
21. april 2006 af Downunder1 (Slettet)

Jeg siger mange tak, kan godt se det nu. Tak

Brugbart svar (0)

Svar #9
21. april 2006 af sigmund (Slettet)

Lad os se på den afledte af F mht. x.

Kalder vi tælleren for f(x,y) og nævneren for g(x,y), er den afledte mht. x af F(x,y) = f(x,y)/g(x,y) givet ved

Fx(x,y) = [fx(x,y)*g(x,y) - f(x,y)*gx(x,y)]/[g(x,y)^2]

fx(x,y) er 1 og gx(x,y) er 2x.

Indsættelse giver

Fx(x,y) = [x^2 + y^2 - x*2x]/[x^2 + y^2]^2 = [y^2 - x^2]/[x^2 + y^2]^2.

Fy(x,y) klarer du selv.

Skriv et svar til: Partiel dif.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.