Fysik

øvelse med optisk gitter - hjælp!

23. april 2006 af Astridtm (Slettet)
Jeg har lavet en øvelse om afbøjning af lys når det går gennem et gitter, og nu er jeg ved at skrive rapport om det, men der gået lidt i stå... jeg skal bl.a. bestemme afbøjningsvinklerne - hvordan? og bestemme laserlysets bølgelængde.. er der nogen der kan hjælpe?

Brugbart svar (0)

Svar #1
23. april 2006 af figaro8 (Slettet)

ja du har det optiske gitter hvor ved du foran dette, fx kan placere et laserlys. Hvis du fx har et optisk gitter med 100 spalter pr. mm, vil afstanden mellem to spalter være 1/100 mm, medens den fx vil være 1/300 mm, hvis det er det man bruger. som du nok ved, kan man ved hjælp af et interferensmønstrer, og specielt inteferensstriberne finde bølgelængden, og jo tættere spalterne er på hinanden, jo større afstand mellem interferensstriberne. Samtidig, jo større afstanden mellem to bølgekilder er, jo flere interferensstriber (hvilket også gælder for bølger). Derfor hvis jeg var dig, ville jeg prøve at placere et 300 mm gitter ca. 150 cm væk fra en væg eller lignene, hvorefter du bruger laserlyset gennem gitret, således at de bliver afbildet, og så bruger du bare bølgeformlen.

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. april 2006 af mathon

betingelsen for den såkaldte n'te ordens stråling er:

d*sin(phi_n)=n*lambda, hvor

d: er gitterafstanden/gitterkonstanten
phi_n: er den n'te afbøjningsvinkel
n: er et HELT tal
lambda: er bølgelængden.

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. april 2006 af figaro8 (Slettet)

eller i et mere forenklet sprog:

L: afstanden mellem gitret og dit rammeobjekt.

X : afstanden mellem lyspletterne

d: spalteafstanden, som fx kunne være 1/300 mm.

Svar #4
23. april 2006 af Astridtm (Slettet)

jeg har regnet på det:
afbøjningsvinklen er 11,706
og så bruger jeg formlen n*λ=d*sin(θn)... isolerer d og sætter mine tal ind så den siger: d= 1*632,8/sin(11,706) og det gir 3118,9339.... men hvilken enhed? og det kan jeg ikke rigtig få til at passe med det min lærer sagde til mig.. nemlig, at der skulle være 95 streger pr. mm i gitteret??

Brugbart svar (0)

Svar #5
23. april 2006 af Anotte (Slettet)

der er sikkert nogen der har lavet en rapport om det, du kan hente

Svar #6
23. april 2006 af Astridtm (Slettet)

Prøver lige igen.. den kunne ikke li mine tegn!!
jeg har regnet på det:
afbøjningsvinklen er 11,706grader
og så bruger jeg formlen n*lambda=d*sin(vinklen)... isolerer d og sætter mine tal ind så den siger: d= 1*632,8/sin(11,706) og det gir 3118,9339.... men hvilken enhed? og det kan jeg ikke rigtig få til at passe med det min lærer sagde til mig.. nemlig, at der skulle være 95 streger pr. mm i gitteret??

Svar #7
23. april 2006 af Astridtm (Slettet)

Anotte: ja, der var vist en enkelt, men det fik jeg ikke så meget ud af...

Brugbart svar (0)

Svar #8
23. april 2006 af Anotte (Slettet)

altså normalt regner man da bare med at d = 1/N (N = antal streger pr. mm) det var i hvert fald sådan jeg gjorde i min rapport om optisk gitter

lamda(bølgelængden) = Sin(teta) • d

Svar #9
23. april 2006 af Astridtm (Slettet)

hm.. har du den rapport? så ville jeg meget gerne se på den hvertfald

Brugbart svar (0)

Svar #10
23. april 2006 af Anotte (Slettet)

det er nok ikke den helt samme opgave, men har lavet en med et optisk gitter, har du en mail jeg kan sende den til hvis det er? for den skal jo først accepteres hvis jeg uploader den herinde

Svar #11
23. april 2006 af Astridtm (Slettet)

okay.. du må meget gerne sende den til mig : [email protected]

Brugbart svar (0)

Svar #12
23. april 2006 af Anotte (Slettet)

har du modtaget den?

Brugbart svar (0)

Svar #13
23. april 2006 af IMB (Slettet)

Jeg har også lavet den rapport, hvor teoriafsnit bl.a. indeholder en udledning af formlen. Vil du have?

Svar #14
23. april 2006 af Astridtm (Slettet)

ja tak det har jeg... men jeg ved ikke rigtig, om det er til nogen helt stor hjælp.. for kan stadig ikke få styr på det med min oplyste gitterkonstant, og den beregnede.. kan ikke forstå hvorfor den skulle være 95.. men jeg må bare konsultere min lærer i morgen

Brugbart svar (0)

Svar #15
23. april 2006 af IMB (Slettet)

Jeg uploader den.

Men det bliver KUN teoriafsnittet:
http://peecee.dk/?id=36741

Brugbart svar (0)

Svar #16
23. april 2006 af IMB (Slettet)

Her er det vist lettere:
http://peecee.dk/uploads/stuff/gitterformlen1.doc

Brugbart svar (0)

Svar #17
23. april 2006 af IMB (Slettet)

Sørg hellere for at gemme den, for jeg sletter den senere.

Svar #18
23. april 2006 af Astridtm (Slettet)

IMB: tak .. jeg ser på ..

Brugbart svar (0)

Svar #19
23. april 2006 af IMB (Slettet)

Pis, man kan ikke slette, kun anmode om det. Nå, men jeg stoler på, at der ikke kopieres.

Svar #20
23. april 2006 af Astridtm (Slettet)

selvfølgelig kopirer jeg ikke.. men jeg har styr på det teoretiske, tror jeg hvertfald... kan bare ikke få mine beregninger til at passe

Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.