Fysik
Hjælp til Arodynamik
27. april 2006 af
Mathias A (Slettet)
Hej alle...
Vi er en gruppe på 3 HTX elever, der er igang med et projekt omhandlende at lave en oplevelse - herunder har vi valgt at lave en model af et Ultra Light fly, vi gerne vil have i luften. Modellen skal ca. være b=90-100cm l=30-40cm.
Vores materialer indtil videre består i en racerbil med en fart på ca. 10km/t der er blevet pelset fra overskydende vægt, og en drage på ca. 90-100cm/vingefang.
Dog mangler vi beregninger og materialeovervejelser og eventuelt litteraturhenvisninger og er det iøvrigt en realistisk ide at få vores model op at flyve, eller blot at lette et par centimeter? Vi har dog undladt propellen bagpå flyet og satser derfor kun på at få den til at svæve.
På forhånd tak
Vi er en gruppe på 3 HTX elever, der er igang med et projekt omhandlende at lave en oplevelse - herunder har vi valgt at lave en model af et Ultra Light fly, vi gerne vil have i luften. Modellen skal ca. være b=90-100cm l=30-40cm.
Vores materialer indtil videre består i en racerbil med en fart på ca. 10km/t der er blevet pelset fra overskydende vægt, og en drage på ca. 90-100cm/vingefang.
Dog mangler vi beregninger og materialeovervejelser og eventuelt litteraturhenvisninger og er det iøvrigt en realistisk ide at få vores model op at flyve, eller blot at lette et par centimeter? Vi har dog undladt propellen bagpå flyet og satser derfor kun på at få den til at svæve.
På forhånd tak
Svar #2
27. april 2006 af fixer (Slettet)
Det er tvivlsomt at i kan få den i luften hvis bilen kun kan opnå en fart af ca. 10 km/t.
Det løft en vinge kan yde er proportionalt med kvadratet på hastigheden, vingens areal og luftens massefylde. Proportionalitetskonstanten kalder man 'Coefficient of lift', så
F_l = rho*C_l*A*v^2
Koefficienten C_l afhænger af angrebsvinklen, d.v.s. den vinkel hvorunder vingen ser den anstrømmende luft. Den vil vokse op til en hvis vinkel, hvorefter den falder drastisk da luftstrømmen begynder at separere (man siger at vingen 'staller'). Jeg har ingen ide om hvad C_l er for en drage, men det er ganske vist at den ikke er bedre end for rigtige flyvinger. Der varierer den typisk fra ca. 0.25 til 1.5 ved angrebsvinkler mellem ca. 5 og 20 grader. Og jo større angrebsvinkel desto større luftmodstand. I kan prøve at regne lidt på det og sammenligne F_l med den kombinerede vægt (mass gange tyngdekraft) af bil plus drage.
Hvis i skulle bygge jeres egen vinge bør i anvende balsa som er en meget let og faktisk forholdsvis stærk træsort. Det er kendt af hobbyfolket og jeg har selv bygget masser af svævefly og linestyrede fly i balsa som dreng. Vingebeklædning er typisk en film man stryger på eller blot noget særligt filt som man giver en omgang cellulose.
Jeg synes ikke i skal lade jer slå ud af at det kan være svært at få den i luften. Alene det at prøve vil lære jer en hel masse og det kan i sig selv være en stor oplevelse.
Det løft en vinge kan yde er proportionalt med kvadratet på hastigheden, vingens areal og luftens massefylde. Proportionalitetskonstanten kalder man 'Coefficient of lift', så
F_l = rho*C_l*A*v^2
Koefficienten C_l afhænger af angrebsvinklen, d.v.s. den vinkel hvorunder vingen ser den anstrømmende luft. Den vil vokse op til en hvis vinkel, hvorefter den falder drastisk da luftstrømmen begynder at separere (man siger at vingen 'staller'). Jeg har ingen ide om hvad C_l er for en drage, men det er ganske vist at den ikke er bedre end for rigtige flyvinger. Der varierer den typisk fra ca. 0.25 til 1.5 ved angrebsvinkler mellem ca. 5 og 20 grader. Og jo større angrebsvinkel desto større luftmodstand. I kan prøve at regne lidt på det og sammenligne F_l med den kombinerede vægt (mass gange tyngdekraft) af bil plus drage.
Hvis i skulle bygge jeres egen vinge bør i anvende balsa som er en meget let og faktisk forholdsvis stærk træsort. Det er kendt af hobbyfolket og jeg har selv bygget masser af svævefly og linestyrede fly i balsa som dreng. Vingebeklædning er typisk en film man stryger på eller blot noget særligt filt som man giver en omgang cellulose.
Jeg synes ikke i skal lade jer slå ud af at det kan være svært at få den i luften. Alene det at prøve vil lære jer en hel masse og det kan i sig selv være en stor oplevelse.
Skriv et svar til: Hjælp til Arodynamik
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
