Matematik

y=ax+b

27. april 2006 af Octo (Slettet)
Jeg sidder med lidt nem 1.g matematik, men jeg har glemt hvorledes jeg skal gøre!

1.012. Ved et laboratorieforsøg hænges en fjeder op ved siden af en målestok. Når der hænges et lod i fjederen, bliver fjederen længere. Fjederens position aflæses på målestokken ud for pilen (se figur 1). [
Det oplyses, at sammenhængen mellem fjederens position og loddets vægt med god tilnærmelse kan beskrives ved en matematisk model af formen y=ax+b, hvor y er fjederens position, målt i cm, og hvor x er loddets vægt, målt i gram (se figur 2: http://img195.imageshack.us/img195/218/figur23rb.png)

Det oplyses, at den rette linje på figur 2 går gennem punkterne P(20, 16.3) og Q(80, 34.6) .

a. Bestem tallene a og b

Der hænges et lod på fjederen, og fjederens position aflæses til 24,5 cm.

b. Bestem loddets vægt

Der hænges et nyt lod på fjederen, og fjederens positions aflæses.

c. Bestem, hvor meget fjederens position ændres, hvis der hænges yderligere 8,0 gram på fjederen.

Kan sagtens lave opgave b & c, men har glemt hvordan man laver a.

HJÆLP LIGE ENGANG!

Brugbart svar (0)

Svar #1
27. april 2006 af ibibib (Slettet)

8·a

Svar #2
27. april 2006 af Octo (Slettet)

det er opgave C.

Skal have hjælp til opgave a!

Brugbart svar (0)

Svar #3
27. april 2006 af ibibib (Slettet)

Nå ja

a = (y2-y1)/(x2-x1)

Derefter indsættes a og et punkt i y=ax+b og b kan isoleres i ligningen.

Svar #4
27. april 2006 af Octo (Slettet)

takker!

Hehe... fandt det faktisk lige i bogen. Linjens ligning... kunne jeg have sagt mig selv!

Andet problem du måske lige kan hjælpe med hurtigt:

STørrelsen af Sjællands befolkning voksede med god tilnærmelse lineært i perioden 1900-1965.

a. Bestem en lineær model, når der oplyses, at befolkningstallet i 1911 var 1003076 og i 1950 var 1610123.

Octo!

Brugbart svar (0)

Svar #5
27. april 2006 af ibibib (Slettet)

Det er samme opgavetype. To punkter, hvor 1900 er sat til år nul:
(11, 1003076) og (50,1610123).

Svar #6
27. april 2006 af Octo (Slettet)

mange tak... !

Brugbart svar (0)

Svar #7
18. januar 2011 af Fener1907 (Slettet)

Hej..

Jeg er også i gang med den samme opgave har lavet a.

Men er blevet forvirret i opgave b og c. er der nogern der kan hjælpe mig...


Skriv et svar til: y=ax+b

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.