Fysik

Laser-rapport

30. april 2006 af SURIJE (Slettet)
Vi skal bestemme gitterkonstanten for laserlys og har benyttet et optisk gitrer på 300 lines/mm og et på 600 lines/mm.

Hmm, kan jeg ud fra at det optiske gitter, se hvad gitterkonstanten er for det enkelte gitter??

Eller findes der en webside med teoretiske værdier for gitterkonstanten??

Svar #1
30. april 2006 af SURIJE (Slettet)

Ups, der er vidst nogle stavefejl - det skulle gå stærkt...;o)

Brugbart svar (0)

Svar #2
30. april 2006 af Chimer (Slettet)

Hejsa

jeg er faktisk igang med noget i den sammen retning i øjeblikket. Gitterkontanten er bare et udtryk afstanden mellem linierne i gitteret, så jeg har lidt svært ved at forstå udtrykket "gitterkonstanten for laserlys".

Gitterkonstanten findes således:

1/300 = 0.003333 mm
og
1/600 = 0.001667 mm

Svar #3
01. maj 2006 af SURIJE (Slettet)

Hey...

Mente også gitterkonstanten for et optisk gitter!:-)

Så passer det jo nok meget godt at jeg har fået 2,0*10-6 m for 600 lines/mm og 3,0*10-6 m for 300 lines/mm.
:o)

Men hvorfor beregner man gitterkonstanten 1/300 f.eks.???

Ved du så hvad rilleafstanden er for en CD??

Brugbart svar (0)

Svar #4
01. maj 2006 af Guruen (Slettet)

Du kan altid søge under opgaver og finde hjælp..

https://www.studieportalen.dk/opg/ungdomsopg.php?o=5898

Jeg har ikk eselv læst denne, men bare et bud. Jeg søgte bare på "laser" og ledte efter hits med CD i beskrivelsen..

Mvh.

NB! Det er ikke sikkert at rapportens forfatter har brugt det samme størrelse gitter, som du. Bare så du ikk går i spåner over a du ikke får det samme ;)

Brugbart svar (0)

Svar #5
01. maj 2006 af Chimer (Slettet)

Jeg har lige lavet et forsøg for at finde afstanden mellem rillerne i en cd. Jeg fik dem til 1,8 micrometer :). Men ellers send en mail hvis ud vil ha en uddybelse af beregningerne

Svar #6
01. maj 2006 af SURIJE (Slettet)

Hehe... Bare rolig, det er ikke resultater jeg er ude efter, det var metoden at beregne det på, jeg var på jagt efter...:-)

Det giver bare nogle store afvigelser, det er lidt ærgeligt!!

Brugbart svar (0)

Svar #7
01. maj 2006 af Guruen (Slettet)

Hmm, da jeg lavede forsøget i sin tid fik jeg det til 1897,23nm.. Men det er vel i øvrigt også det samme, ikke sandt? 1,8 micrometer og 1800 nm altså..
Ellers send en mail, så skal vi nok finde ud af noget med korrespondance ang. resultater... Det er altid godt med flere muligheder jo..

Brugbart svar (0)

Svar #8
01. maj 2006 af Guruen (Slettet)

Jeg fik 18,57 % afvigelse.. HVis du har fået lignende er det ikke det store.. Tænk på at det er nm der måles i, og at dit udgangsreaultat jo er taget på øjemål..

Brugbart svar (0)

Svar #9
01. maj 2006 af Chimer (Slettet)

Hehe, det var også metoden jeg ville give dig ;)

Svar #10
01. maj 2006 af SURIJE (Slettet)

Hehe, det er oz bare i orden... Jeg tror jeg endelig har fået det til at passe, sådan nogenlunde...

Brugbart svar (0)

Svar #11
01. maj 2006 af 05jaal (Slettet)

rille afstandne på en Cd = 1,6 mikrometer

Svar #12
01. maj 2006 af SURIJE (Slettet)

Tak for hjælpen...:)

Skriv et svar til: Laser-rapport

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.