Matematik

monotoniforhold, for 4-gradsligning?

03. maj 2006 af Guruen (Slettet)
Hey alle..
Jeg skal bestemme monotoniforholdene for f(x)=3x^4-2,5^3 med tilhørende f'(x)=12x^3-7,5x^2

Er de tnoget med a man skal sætte x uden for en parentes og bruge nulregelen? eller hvordan måske?

Brugbart svar (0)

Svar #1
03. maj 2006 af Chimer (Slettet)

Monotoniforhold betyder at du skal bestemme de intervaler hvor grafen enten er voksende ellre faldende.

Det er ngoet med at du skal differentiere osv.

Nu ville jeg ikke røbe alt for meget, men bare skriv hvis det volder problemer :)

Svar #2
03. maj 2006 af Guruen (Slettet)

Det ved jeg da godt.. men problemet er jo, at det ikke er en andengradsfunktion og derfor kan jeg ikke bare som sædvanligt sætte f'(x)=0!!
Har da lavet dem før.. pffft.. ;)

Brugbart svar (0)

Svar #3
03. maj 2006 af Chimer (Slettet)

hvorfor kan du ikke bare sætte f'(x)=0

Du får mig til at tvivle på du har lavet det før ;)

men self kan du det, du får bare flere løsninger ud :)

Svar #4
03. maj 2006 af Guruen (Slettet)

f'(x)=12x^3-7,5x^2=0..
Ja.. så langt så godt..
Men nu har jeg jo ikk en formel eller sådan noget som jeg har ved 2-gradsligninger, hvor jeg ka finde d og de to x'er-- dét er mit problem..

lad være med a svare mig, hvis du kun vil være spydig og ikke gider a hjælpe..

Brugbart svar (0)

Svar #5
03. maj 2006 af Chimer (Slettet)

Jeg vil nu påstå det var dig der var spydig først, men pyt, det var ment i god ånd :)

Er der ikke noget der hedder skjulte andengradsligninger? :)

Svar #6
03. maj 2006 af Guruen (Slettet)

det ved jeg ikke.. jar har prøvet noget med a sætte x uden for en parentes, men hver gang jeg gør det (ikke kun med denne opgave) får jeg helt skudt i hovedet resultater..

Brugbart svar (0)

Svar #7
03. maj 2006 af dnadan (Slettet)

f'(x)=12x^3-7,5x^2 = x(12x^2-7,5x)
Dermed formoder jeg at du kan finde monotomiforholdene nu:)

Svar #8
03. maj 2006 af Guruen (Slettet)

hmm måske.. jeg må prøve ad..

Brugbart svar (0)

Svar #9
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Det er endda nemmere at sætte x^2 uden for parantes med det samme.

Svar #10
03. maj 2006 af Guruen (Slettet)

ARGH!.. sorry.. jeg kan slet ikke..
Hmm.. jaja.. må bare droppe den opgave så.. fatter slet ikk hva jeg nu ska..

Brugbart svar (0)

Svar #11
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#10

f'(x)=12x^3-7,5x^2

f' = 0 <=> 12x^3-7,5x^2 = 0 <=>

x^2(12x-7,5) = 0 <=> x^2 = 0 V 12x -7,5 = 0

Svar #12
03. maj 2006 af Guruen (Slettet)

jaja, men hmm.. jeg ka jo ikk bare ha det som enløsning vel?..
Det ka jeg jo ikk bestemme monotoniforhold a?..
Aj, jeg har virkelig aldrig lært eller fattet nulregelen..

Brugbart svar (0)

Svar #13
03. maj 2006 af dnadan (Slettet)

nej nu undersøger du om grafen er stigende eller aftagende før og efter de fundne extrema, og dermed finder du ud af i hvilke intervaller grafen er stigende, og om de fundne extremaer er minimum eller extremum, eller 'en vendekreds'(Kan ikk huske det korekte ord).
Dette gøres ved at indsætte x-værdier lige før og efter de fundne extrama i f'(x)...

Brugbart svar (0)

Svar #14
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

Som #13 er inde på, så angiver f' nulpunkter, hvor der er en vandret vendetangent på grafen for f (dvs. hvor tangenthældningen er 0).
Lav derfor din fortegnslinie, som vil gøre monotoniforholdene klart for dig.

Brugbart svar (0)

Svar #15
03. maj 2006 af bif (Slettet)

Fatter hat?!

"Aj, jeg har virkelig aldrig lært eller fattet nulregelen.."

Så tror jeg at du nok skal til at overveje at melde dig ud af gymmeren.
Hvad med et job hos Netto - jeg har hørt at de mangler folk til op- fyldning på hylderne. (Her er kendskab til NUL-reglen ikke obligatorisk).

bif

Brugbart svar (0)

Svar #16
03. maj 2006 af dnadan (Slettet)

#15 prøv da lige at lade være med det der, du fatter højst sandsynlig heller ikk russisk, så jeg beder heller ikke dig om at melde dig ud af gym, alle har deres svagheder, og dette må man respektere...

Brugbart svar (0)

Svar #17
03. maj 2006 af Draagslag (Slettet)

#15

Hvorfor synes du, det er så sjovt at gøre nar ad andre folk. Det er ikke alle, som er så kloge som dig, eller rettere tror du er, når du kan sige sådan noget pladder. Hvis du ønsker at ytre dig, så gør det dog på en pæn og respektabel måde, og ikke ved at nedlade andre!

Svar #18
03. maj 2006 af Guruen (Slettet)

#15
Nu er det sådan a jeg engang sidst år skiftede klasse og gik fra en klasse, der endnu ikke havde lært nulregelen til en, som havde.. Det er da klart jeg aldrig har lært den så.. og det er alligevel lidt sjældent a jeg bruger den.. men tak for den kommentar.. det vil jeg huske på, når jeg skal ansøge om job..

JEg fatter godt nulregelen i øvrigt, altså hvordan man finder frem til, a så må et a de to gangeobjekter være lig nul, jeg har bare svært ved at bruge en løsning, hvori der indgår et x, til en monotonilinje, hvor jeg kun plejer a bruge et tal.

Tak i øvrigt alle dem, der ihærdigt har forsøgt a hjælpe mig..

Skriv et svar til: monotoniforhold, for 4-gradsligning?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.