Matematik

Matriksregning

04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)
Jeg kan simpelthen ikke finde ud af hvad jeg skal gøre her. Ville være dejligt med at lille hint.

To nybagte cand. merc’ere Peter og Hans har fået arbejde i hver sit firma.

Peters firma belønner unge menneskers aktive indsats med store gageregu¬leringer i de første år. Til gengæld er der en øvre grænse for årslønnen. Den er kr.: 400000. Denne løn opnås aldrig, men man kommer tættere og tættere på, jo længere man er ansat.

Hans’ firma giver en fast årlig gageregulering på kr.: 25000 i de første 15 år af en ansættelsesperiode. Herefter er lønnen konstant.

Det oplyses, at Peter tilbydes en lønudvikling, der følger formlen

hvor y er årslønnen i kr. og x er antallet af år siden kandidateksamen

1. Bestem værdierne af A og a – heltallige og positive-, når det også oplyses, at lønnen til tidspunkt x=1 er kr.: 200000.
2. Hvor stor er Peters startløn? (x=0)
3. Til hvilket tidspunkt tjener Peter kr.: 300000?

Hans får den samme startløn som Peter.

4. Angiv formlen for Hans’ lønudvikling.
5. Skitser de to lønudviklinger i det samme koordinatsystem.
6. I hvilket år udover til x=0 tjener Peter og Hans igen det samme.

Når jeg skal finde A og a... Ja hvordan gør jeg det??

Håber der er nogle der vil hjælpe...


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. maj 2006 af Peden (Slettet)

Du mangler vist at skrive formlen for Peters lønudvikling?

Svar #2
04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)

hov ja...

y = A/1+2a^-1

Brugbart svar (0)

Svar #3
04. maj 2006 af Peden (Slettet)

Der mangler vist et x i den formel?

Svar #4
04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)

;)

det skulle være:

y = A/1+2a^-x

Sådan... ;)

Svar #5
04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)

Altså, jeg kan jo se at det ikke bliver noget problem at finde ud af de andre opgaver når jeg først har fundet A og a...

Svar #6
04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)

og det er y = A/(1+2a^-x)

Svar #7
04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)

Ah... Måske jeg bare kan lade x gå mod uendelig og y = 400000 ?? Så har jeg vel 2 ligninger med 2 ubekendte.. Kan det passe??

Brugbart svar (0)

Svar #8
04. maj 2006 af Peden (Slettet)

Hmm
Du ved at y går mod 400.000 når x går mod uendelig. Da 2a^-x går imod 0 for x gående mod uendelig giver A 400.000, hvis du da ikke har skrevet formeln forkert op, brug lige nogen paranteser så det er lettere at se for os hjælpere :)


Svar #9
04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)

Det skal jeg nok lige huske, så #7 er korrekt??

Brugbart svar (0)

Svar #10
04. maj 2006 af Peden (Slettet)

#7:
Det er nogenlunde det samme jeg skriver, så det vil jeg tro :) Men du har kun en ligning med en ubekendt tilbage, idet du får givet en x og y værdi.

Svar #11
04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)

Tak for hjælpen.

Jeg har også en anden en jeg sidder og ikke rigtig er sikker på.


En avanceret konsulent har udviklet en ny metode til at bestemme en virksomheds fortjenestefunktion. I et konkret tilfælde har konsulenten sagt, at determinanten til en matriks vil definere fortjenesten f(x,y)

|2 2 x |
f(x,y) = |1 2 y^2|
|2 2 x^2|

hvor 0

1. Beregn ved hjælp af matriksregning.
2. Bestem de værdier af x og y, der giver den største værdi for . Beregn fortjenesten svarende hertil.
3. Angiv ligningen for tangentplanet til i punktet .
4. Bestem en normalvektor til i .
5. Find den retningsafledede i retningen i punktet

Kan det passe at f(x,y) = 2x^2-2x??

Svar #12
04. maj 2006 af TorbenClausen (Slettet)

Matriksen ser sådan ud

|2 2 x |
|1 2 y^2|
|2 2 x^2|

Skriv et svar til: Matriksregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.