Fysik

Gitter

07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)
Man sender lyset fra et neonrør mod et gitter med gitterkonstanten m.
Afstanden fra gitteret til en skærm er 1,0 m. Neonlyset rummer alle farver mellem blåt
med bølgelængden 454 nm og rødt med bølgelængden 693 nm.

Hvor stor bliver afstanden mellem det røde og det blå lys på skærmen i 1. ordens
spektret ?

Svar #1
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

jeg skal vel bruge gitterformlen.... men har ikke helt styr på hvad jeg skal finde?


Gitterkonstanten har jeg i tælleren af formlen..
Og "n" skal vel være... 2?
men hvad er "d" og "fi"?

Brugbart svar (0)

Svar #2
07. maj 2006 af Chimer (Slettet)

well, som jeg ser det kan du bruge følgende formel:

sin(v)= n * lambda / d

hvor n skal være 1, lambda er bølgelængden og d er gitterkonstaten.

Denne formel bruger du så to gange til at regne ud hvad vinklen vil være for både det røde og det blå lys. Når du kender vinklen og afstanden til skærmen kan du så bruge tangens til at finde længden fra mitden til henholdsvis det blå og det røde lys. Du trækker disse to afstande fra hinanden og du har længden mellem det røde og det blå lys.

Håber det hjælper, hvis ikke så bare skriv igen :)

Brugbart svar (0)

Svar #3
07. maj 2006 af viggojensens (Slettet)

Ved det røde lys:
sin(fi)=(1*692nm)/3,33nm=208,12
Skal jeg tage sin^-1 af det tal... eller hvordan?..

Svar #4
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

Jah.. jeg har samme problem som #3..(tror jeg?)..

Svar #5
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

Ingen der kan svare?.. :)

Svar #6
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

hmm.. Kan det ikke passe at jeg skal bruge Tan.... så vinklen ved det røde lys bliver 89,7grader?

Brugbart svar (0)

Svar #7
07. maj 2006 af Chimer (Slettet)

sorry, jeg var lige på arbejde :)

til indlæg #3, så har du ret at du skal tage sin^-1 af det tal :)

edrefter får du en vinkel, denne vinkel sammen med den afstand du har fået givet 1 meter kan du bruge til at finde længden mellem midten og det røde lys. Det var så der du skulle bruge tangens :)

Svar #8
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

#7 Jah.. men min lommeregner melder fejl når man tager sin^-1(208,12)..

Brugbart svar (0)

Svar #9
07. maj 2006 af Chimer (Slettet)

Er du sikker på at gitterkonstanten er lige med 3.3 nm? og ikke 3.3 micrometer?

Men når jeg tager sin^-1 af 208.12 så får jeg 40.688 deg.

Denne udregning er lavet i mathcad btw :)


Svar #10
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

Gitterkonstanten er 3,33*10^-6m.

Brugbart svar (0)

Svar #11
07. maj 2006 af Chimer (Slettet)

godt, så er gitterkonstanten lige med 3.33 micrometer.

så bliver udregningen:

(1*692nm)/3330nm= 0.19

Hjælper det lidt på det? :)

Svar #12
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

Det passer ikke at den bliver 0,19... men tror jeg har fat i hvad du gør.. ;)

Brugbart svar (0)

Svar #13
07. maj 2006 af Chimer (Slettet)

Ah, jah mig der havde skrevet forkert.


(1*692nm)/3330nm= 0.208

sin^1(0.208)= 11.832 deg

:)

Svar #14
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

jep.. ;).. den der tan ligning du snakker om... hvordan ser den ud?

Brugbart svar (0)

Svar #15
07. maj 2006 af Chimer (Slettet)

modstående katete = 1 meter * tan(11.832 deg)

Det jo bare en retvinklet trekant, hvor du kender en af kateterne og en vinkel :)

Svar #16
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

så hvis de to vinkler er:
12,01
og
7,84
så er slutresultatet:
0,0750447264?

Brugbart svar (0)

Svar #17
07. maj 2006 af Chimer (Slettet)

ja, altså 7.5 cm mellem det blå og det røde lys :)

Svar #18
07. maj 2006 af FrederikXY (Slettet)

aha!.. :D... tak for hjæpen.. ;)..

Skriv et svar til: Gitter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.