Matematik

vinkelhalveringslinie

17. maj 2006 af Bocaj87 (Slettet)
HJÆLP

I en trekant ABC er AB = 10 BC = 7 og AC = 8

Jeg har bestemt vinkel C

Jeg har bestemt længden af højden Hb

Jeg har bestemt trekantens areal

HVORDAN bestemmer jeg vinkelhalveringslinien Vc????

Nogen der kan hjælpe

Svar #1
17. maj 2006 af Bocaj87 (Slettet)

Det var forresten længden af vinkelhalveringslinien Vc.
Tror det fremstår lidt uklart.
På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #2
17. maj 2006 af mathon

kender du formlen

Vc=1/(a+b)*sqrt(ab[(a+b)^2-c^2])?

der giver 1/(7+8)........o.s.v.

Svar #3
17. maj 2006 af Bocaj87 (Slettet)

Synes jeg har hørt om den før. Har aldrig selv brugt, men det virker som metoden.
Hvad er sqrt et udtryk for?
Kunne jeg evt få dig til at skrive den fuldt ud med tallene

På forhånd tak

Brugbart svar (0)

Svar #4
17. maj 2006 af mathon

Hvis du ikke har lært denne formel, opfordres du til at tegne en skitsetrekant, hvorpå du indfører store og små bogstaver og oplyste sidetalsværdier.



I den elementære geometriundervisning har du lært sætningen:
vinkelhalvveringslinjen i en trekant deler vinklens modstående side i to linjestykker, som er proportionale med de sider, der indeslutter vinklen.

Den vil vi anvende.

På skitsen kaldes Vc's skæringspunkt med c for D.

Du ser nu - under anvendelse af ovennævnte sætning, at
|AD|/|BD|=8/7 <=>

|AD|/(|AD|+|BD|)=8/(8+7) <=>

|AD|/10=8/15 <=> |AD|=10*8/15=16/3

ved brug af cos-relationen på trekant ABC fås:
cosA=(b^2+c^2-a^2)/(2*b*c)=23/32

Ved brug af cos-relationen på trekant ADC fås:
Vc^2=8^2+(16/3)^2-[2*8*(16/3)]*cosA <=>
Vc^2=64+(256/9)-(256/3)*(23/32) <=>
Vc^2=64-296/9 <=>

Vc=sqrt(64-296/9)=2/3*sqrt(70)=ca.5,58

Brugbart svar (0)

Svar #5
17. maj 2006 af mathon

sqrt(x)=kvadratroden af x (eng. square root).

vi vil lige tjekke den oprindeligt foreslåede formel:

Vc=Vc=1/(a+b)*sqrt(ab[(a+b)^2-c^2]), der
når a+b=7+8=15 og ab=7*8=56
giver
1/15*sqrt(56(15^2-10^2)=
1/15*sqrt(56*125)=2/15*sqrt((5^2*2^2)*(2*5*7))
1/15*sqrt(5^2*2^2)*sqrt(2*5*7)=
1/15*5*2*sqrt(70)=
2/3sqrt(70), som vi også fik ovenfor.

Skriv et svar til: vinkelhalveringslinie

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.