Matematik

Lidt hjælp ville være dejligt :)

25. maj 2006 af Maria89006 (Slettet)
Opgave 1: Udregn summen 1+2+3+...+100.

Opgave 2: Vis ved induktion, at der for alle naturlige tal n gælder

q(n): 1^2 + 2^2 + 3^2 + ... n^2 = 1/6 (n+1)(2n+1).


Brugbart svar (0)

Svar #1
25. maj 2006 af allan_sim

#0.
Du må jo så have lært om induktionsbeviser. Hvad har du forsøgt dig med?

Brugbart svar (0)

Svar #2
25. maj 2006 af Benjamin. (Slettet)

1) Brug Gauss' formel:
1+2+3...+n = n(n+1)/2

2) Som man vil bevise Gauss' formel ved induktion, vil jeg også tro at du skal lægge (n+1)² til på begge sider og prøve at få højersiden til at blive
(1/6)((n+1)+1)(2(n+1)+1)

Svar #3
25. maj 2006 af Maria89006 (Slettet)

Jeg har lært lidt om induktionsstarten og induktionsskridtet..

Men ehm.. den første opgave har jeg lidt problemer med.. Ellers har jeg fundet ud af den anden.. SÅdan nogenlunde..

Brugbart svar (0)

Svar #4
25. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Opg 1:
Tænk på, hvormange gange du har 101 (1+100, 2+99 osv).

Opg 2:

Hmm, det ser ikke rigtigt ud

For n=2.
1^2+2^2 = 5
1/6(2+1)(4+1) = 5/2

For n=3
1^2+2^2+3^2 = 14
1/6(3+1)(6+1)= 14/3

Jeg kan ikke lige pt huske, hvordan den rigtigt skal se ud, men jeg tænker lige lidt over det.

Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

Ok, det skal være
1/6 * n(n+1)(2n+1)
så passer det hele meget bedre.

Men eftersom du allerede (næsten) har løst den selv, vil jeg ikke gå i detaljer, før du evt. skriver, hvad du allerede har.

Brugbart svar (0)

Svar #6
26. maj 2006 af mathon


citat fra #4:
"Tænk på, hvor mange gange du har 101 (1+100, 2+99 osv)".
summen af
led
nr 1 og 100, 2 og 99, 3 og 97...
altså:
1 frem fra venstre og en tilbage fra højre (når det ene led bliver 1 større og det næste led samtidig bliver 1 mindre, må deres sum forblive konstant),
eller
skrevet alment:
1+2+3+..............+n, hvor n E Z+:
summen af 1. og sidste led er 1+n eller n+1
summen af 2. og (n-1)'te led bliver også n+1 og så fremdeles. Spørgsmålet er så, hvor mange gange, vi får denne sum. Ja hvor mange par kan der dannes af n led?
Det kan der blive n/2 par ud af.
n/2 gange har vi altså summen (n+1), hvorfor
1+2+3+..............+n = n/2*(n+1) eller
1/2*n(n+1).

Dette udtryk vil jeg kalde F(n),
altså
F(n)=1/2*n(n+1).
Skal du også bevise dette ved et induktionsbevis, kan du f. eks. sætte n=6 og bevise F(n)'s gyldighed, dernæst antage gyldighed for et vilkårligt n og vise, at "udtrykket holder" for n+1, hvilket du selv kan gøre.

Dernæst til Q(n)=1^2+2^2+3^2+......+n^2.
Denne sum vokser åbenlyst hurtigere end F(n). Men lad os se på forholdet mellem dem, Q(n)/F(n).
her ville det være smartere, hvis jeg havde haft mulighed for at indsætte et Exel_regneark, som kunne have været mere overskueligt.
Men
hvis du selv laver et skema, hvor - fra venstre mod højre - søjleoverskrifterne er:
n F(n) Q(n) Q(n)/F(n)

og nedenunder udfylder de beregnede værdier for hver søjle.

I søjlen Q(n)/F(n) får du - for n=1 til 6 - en måske forbavsende regelmæssighed:
(jeg bliver nødt til at skrive vandret)
1=3/3, 5/3,14/6=7/3, 30/10=9/3, 55/15=11/3, 91/21=13/3...... osv,
altså HELE tiden et fortløbende ulige antal tredjedele, som kan udtrykkes (2n+1)/3 (fordi 2n+1 altid er ulige, da 2n er lige).

Vi har altså Q(n)/F(n)=(2n+1)/3 eller

Q(n)=F(n)*(2n+1)/3 eller

Q(n)=1/2*n(n+1)*(2n+1)/3 eller

Q(n)=1/6*n*(n+1)*(2n+1).

Induktionsbeviset: lad f. eks. n være 6 endnu en gang og eftervis. Lad dernæst n være vilkårligt. Afslutningsvis lader du n være 1 større (n+1) og efterviser. Når formlen gælder for et vilkårligt n og det efterfølgende, har den almen gyldighed.

God fornøjelse og RIGTIG god selvtillid!!!



Brugbart svar (0)

Svar #7
26. maj 2006 af mathon

Maria89006,
du mangler et n i

q(n): 1^2 + 2^2 + 3^2 + ... +n^2 = 1/6 (n+1)(2n+1),
som bør være

q(n): 1^2 + 2^2 + 3^2 + ... +n^2 = 1/6 n(n+1)(2n+1).

Brugbart svar (0)

Svar #8
26. maj 2006 af Sansnom (Slettet)

#7 - Helt som jeg skrev i #5.

#6 - Du kan sagtens lave induktionsbeviset for summen af kvadraterne uden at bruge formlen for summen af tallene i første potens.

Q(n+1) = Q(n)+(n+1)^2
= 1/6(n+1)n(2n+1) + (n+1)(n+1)
= 1/6(n+1)(n(2n+1)+6(n+1))
= 1/6(n+1)(2n^2+7n+6)
= 1/6(n+1)(n+2)(2n+3)
= 1/6(n+1)((n+1)+1)(2(n+1)+1)

Skriv et svar til: Lidt hjælp ville være dejligt :)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.